Молоко випаровується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молоко випаровується

Аграрний ринок
1336
Виробництво молока знижується котрий рік поспіль, але влада цього не помічає: їх втрати на папері набагато скромніші за дані самих переробників. При цьому чергового падіння виробництва в молочному секторі не уникнути вже в жовтні, вважають фахівці.
Наступного року країна втратить чергові 3,2% виробництва молока. Його стане 10,75 млн. т проти 11,254 млн. т в 2011 р. Про це говорять статистичні дані програми економічного і соціального розвитку України на 2012 р. - так порахували у відомстві Андрія Клюєва, віце-прем'єра, глави Мінекономрозвитку і торгівлі.
Набагато гіршою бачать ситуацію в галузі самі переробники. "Я дуже сумніваюся, що в Україні надоюють 11,3 млн. т молока, як вважають у міністерстві. За нашими розрахунками, надої не перевищують 8 млн. т. Похибка пов'язана з тим, що відстежити більшу частину виробленого населенням молока складно", - розповідає Вадим Чагаровський, голова ради директорів Союзу молочних підприємств України. Він стверджує, що в 2010 р. на переробку надійшло 4,7 млн. т молока. У 2009-му - 4,67 млн. "За моїми підрахунками, наш ринок споживає понад 6 млн. т продукції в перерахунку на сировину", - констатує пан Чагаровський.
Молочним втратам учасники ринку вже давно не дивуються. Тенденція до втрати молока зберігається на ринку досить давно - з 2002 р. У цей період, за даними Держкомстату, в Україні вироблялося 14,1 млн. т. Ґрунтуючись на даних Мінекономрозвитку, втрати за 10 років (з 2002 р. по 2012-й ) склали близько 4 млн. т, а це майже 30%, що є суттєвою втратою для ринку.
Для економіки сектора така статистика - привід говорити про тривалу стагнацію галузі. А значить - про стабільний або спадний експорт і нечуване зростання імпорту. На це вже чекають в уряді. "У 2012 р. очікується збереження експорту молока на рівні 0,8 млн. т в порівнянні з прогнозом на 2011-й, а також підвищення його імпорту в 2 рази - до 0,6 млн. т в порівнянні з прогнозом на 2011-й", - йдеться в програмі розвитку Міністерства економіки. Так, програма розвитку стала програмою занепаду молочного виробництва. Негативні показники імпорту і експорту - не єдині наслідки ситуації в галузі.
Другий рік поспіль у боротьбі за дефіцитне молоко переробники змушені пропонувати ринку безпрецедентно високу ціну, що струшує всіх учасників ринку і призводить до значного зростання цін на молокопродукти. Так, станом на 24 вересня 2010 р. середньозважені закупівельні ціни на молоко першого ґатунку склали 3384 грн. за тонну. Мінімальна ціна на молоко становила 2529 грн. за тонну, максимальна - 4 тис. грн. Тоді стали говорити про те, що Україна за ціною молока наздогнала Євросоюз.
Цього року гонитва за молоком підняла його вартість ще вище, і жодних передумов для здешевлення поки немає, вважає керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства ААА Марія Колесник. "Вартість молока вищого сорту досягла 4,20-4,50 грн. за 1 літр. Молоко від населення оцінюється за 2,50-3,20 грн. за 1 л залежно від регіону", - говорить вона. Аналітик вважає, що доти, доки попит на молоко перевищує пропозицію, є привід говорити про подальше зростання цін на молоко. А починалося все з набагато скромнішої закупівельної ціни - 2 грн. за 1 л в липні у населення і 2,80 - у сільгосппідприємств. Таким чином, з липня по вересень молоко набрало у вазі в середньому більше 1 грн.
За даними пані Колесник, нині вартість молока у Франції коливається в межах 34-37 євроцентів за літр. Найдорожче молоко - в Італії - 40 євроцентів за літр, найдешевше - в Британії - 28,85.
Стагнація молочного ринку чревата інфляцією на продукти молокопереробки.
Зокрема, ті з них, які містять найбільшу кількість сировини - сири і масло. Подорожчання деяких з них анонсували окремі виробники. "Вже на початку жовтня оптова вартість масла вершкового може досягти 57-59 грн. за 1 кг", - говорить аналітик ДІАЦ "Держзовнішінформ" Євген Томашевський. За його словами, станом на початок вересня оптові ціни на масло становили 50-53 грн. за 1 кг. Отже, подальше зниження поголів'я ВРХ і відсутність підтримки тваринників посилює кризовий стан в галузі переробки молока та молочних продуктів. Споживання в цьому сегменті продовжує знижуватися, і переробники змушені посилювати імпорт молочної сировини, щоб скоротити розрив між попитом і пропозицією на цю продукцію.
Посилення залежності від імпорту та зниження пропозиції молока з боку населення - не така вже й проблема, вважає Вадим Чагаровський і не бачить поки приводу для занепокоєння.
"Якщо порівнювати український молочний ринок і російський, ми дуже добре виглядаємо на їхньому тлі, тому що загальний обсяг імпорту молочних продуктів в Україні не перевищує 5%, тоді коли Росія імпортозалежна з молочних продуктів на 25%. На щастя, у нас не так все сумно", - вважає він. На думку пана Чагаровського, ринку шкодить інша біда - обмежена купівельна спроможність українців. "Вартість наших молочних продуктів перебуває на рівні європейських цін, а зарплати серйозно відстають". Якби українці не зубожіли, ринок пройшов би етап реформування більш швидко і вийшов на позитивні тенденції, вважає експерт.
Поки ж вижити в умовах, що склалися під силу лише великим гравцям, які диверсифікують свої ризики. Приклад - корпорація "Сварог Вест Груп" (Хмельницька обл.). Компанія планує збільшити виробництво молока в три рази, або на 140 т - до 200 т на добу до кінця 2014 р. Про це вона повідомила вчора. Наразі виробництво молока в компанії складає 60 т на добу. Надій на голову молочного стада становить близько 7 тис. л на рік, далі очікується збільшення продуктивності до 10 тис. л на рік. У жовтні "Сварог Вест Груп" планує завершити будівництво молочно-товарного комплексу на 1,2 тис. голів дійного стада в селі Лотівка Шепетівського району Хмельницької області, інвестиції складуть 36 млн. грн. Комплекс буде складатися з семи корівників і одного приміщення для утримання телят. Крім того, "Сварог" готує проект з будівництва ферми на 4 тис. голів дійного стада в с. Вишневе Шепетівського району, плановані інвестиції складуть понад 100 млн. грн.
Укрупненню приватних ферм і великих господарств посприяла б допомога держави на продуктивну корову. Таку обіцяв ще влітку міністр Мінагропроду Микола Присяжнюк. Виплата розміром 5 тис. грн. на голову серйозно змінила б підхід до тваринництва і збільшила б поголів'я ВРХ, вважає Марія Колесник. Але поки уряд нічого не зробив на підтримку цих намірів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас