Страхи геть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страхи геть

Кредит&Депозит
799
Пожвавлення банківського кредитування і зростання тарифів на медичні поліси і автоцивілку допомогли страховим компаніям наростити обсяги валових страхових платежів на 14%. Зниження ж рівня виплат експерти ринку пояснюють якісною сегментацією та відсівом клієнтів на підставі їхньої потенційної збитковості
За даними Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг), українські страхові компанії за перше півріччя залучили понад 11 млрд. грн. валових страхових премій, перевищивши відповідний показник аналогічного періоду минулого року на 14%. При цьому в розрізі чистих премій (без урахування внутрішнього перестрахування) динаміка зростання страхового ринку виявилася ще кращою - на 36%, до 7,6 млрд. грн.
За настільки позитивної динаміки зборів платили в цей період страховики менше. Так, за даними регулятора, чисті страхові виплати скоротилися на 1,6%, склавши 2,5 млрд. грн. А показник рівня виплат (співвідношення виплат до залучених платежів), таким чином, скоротився з 44,2% до 31,9%.
Експерти називають кілька причин, що сприяли зростанню ринку. Крім загального відновлення економіки і поліпшення фінансових позицій компаній з різних галузей до таких також належать активізація банківського кредитування (а значить - страхування застав) і зростання тарифів на ОСАЦВ і страхову медицину. "Останнім часом банки активно залучають клієнтів до споживчих і кеш-кредитів. При цьому процедура видачі таких кредитів спрощується", - відзначає заступник голови правління СК "Ренесанс Життя" Андрій Гончаров.
Показовим, на його думку, є той факт, що якщо раніше максимальна сума кеш-кредиту обмежувалася на рівні 75-100 тис. грн., то зараз пропозиції можуть досягати 250 тис. грн. Таким чином, розширення співпраці з банками знову стає пріоритетним для страховиків, у тому числі і компаній зі страхування життя. "Завдяки впровадженню нових об'єднаних програм з банками ряд СК досягли високих показників у першому півріччі", - пояснюють експерти СК "Оранта-Життя".
Крім активізації видачі споживчих позик, страховики отримали користь і з росту автокредитування. "Позитивній динаміці значно посприяли пожвавлення автопродажів і, відповідно, страхування КАСКО, а також зростання ринку ОСАЦВ на 45% за рахунок подорожчання полісів", - говорить начальник управління бізнес-технологій СК "Оранта" Ірина Петченко.
Позитивом, на її думку, є й зростання частки чистих страхових премій у валових зборах СК (з 58% до 69%). В теорії ці цифри говорять про зменшення оптимізаційних і нелегальних схем за допомогою перестрахування, які втратили сенс після переходу СК на сплату податку на прибуток розміром 3% від валових зборів без обліку внесків, переданих перестраховикам.
Втім, оцінюючи загальну картину на ринку ризикового страхування, заступник голови ради Ліги страхових організацій (ЛСОУ) Олександр Залєтов вказує на два негативні нюанси, пов'язані з автоцивілкою. По-перше, це збільшена за рік кредиторська заборгованість СК по ОСАГО перед своїми клієнтами - з 51 до 75 млн. грн. По-друге - потенційна небезпека в рентабельності самої автоцивілки після подвійного зростання лімітів відповідальності СК і введення європротоколу.
Тобто головне зростання збитків з ОСАГО у страховиків ще попереду. Пояснюючи ж нинішнє зниження рівня виплат на страховому ринку, менеджери СК стверджують, що багато компаній за час кризи змінили підходи до андеррайтингової політики і тепер ретельніше сегментують клієнтів зі збитковості. Іншими словами, уважно відстежують потенційного "шкідника" і пропонують йому підвищений тариф.
У прогнозах на результат другого півріччя страховики одностайні. Динаміка зростання, за оцінками опитаних "і" експертів, як на ринку ризикового, так і лайфового страхування збережеться приблизно на тому ж рівні. "За підсумками 2011 р. зростання ринку складе 15% (у вимірі валових премій. - авт.), чому посприяє банківське автокредитування і кредитування вторинного ринку нерухомості", - резюмує Ірина Петченко.
Олег Сорочан
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас