ФРС доведеться вдатися до трьох інструментів стимулювання, що обговорюються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС доведеться вдатися до трьох інструментів стимулювання, що обговорюються

Казна та Політика
427
Федеральній резервній системі (ФРС) доведеться, зрештою, вдатися до всіх трьох основних інструментів стимулювання в разі, якщо не відбудеться несподіваного поліпшення перспектив економіки США, вважає колишній заступник голови американського ЦБ і професор Прінстонського університету Алан Блайндер, повідомляє MarketWatch.
Протокол серпневого засідання ФРС показав, що керівництво банку розглядає можливість застосування трьох заходів для підтримки економіки: заміна короткострокових US Treasuries у своєму портфелі на держоблігації з більш тривалим терміном обігу (операція відома як Operation Twist), додатковий викуп облігацій, а також зниження відсоткової ставки за резервами банків у ЦБ.
Більшість експертів схиляється до того, що Федеральний резерв вдасться в першу чергу до Operation Twist, однак А.Блайндер вважає, що банку потрібно використовувати всі три інструменти, щоб був якийсь ефект.
"Якщо пожвавлення в економіці США не відбудеться, я думаю, ФРС доведеться зробити і перший крок, і другий, і третій", - заявив він.
Ідея заміни короткострокових US Treasuries в портфелі ФРС на держоблігації з більш тривалим терміном обігу, в результаті чого повинні знизитися довгострокові відсоткові ставки, вважається найкращою, оскільки вона не повинна викликати політичних протестів, які може спричинити запуск нового раунду викупу облігацій.
Блайндер згоден з тим, що "можливим наступним кроком американського ЦБ" є саме зміна структури боргового портфеля ФРС за термінами обігу.
Наступного тижня ФРС проведе дводенне засідання, на якому спробує вирішити, чи варто запускати нове стимулювання і яким чином його здійснювати.
За словами Блайндера, обсяг Operation Twist має бути значним, щоб можна було очікувати відчутного ефекту від його використання.
"Це досить слабкий інструмент, і його застосування в дрібних обсягах стає сміховинним", - відзначає він.
Наступним після Operation Twist кроком ФРС має бути запуск третього раунду кількісного стимулювання (QE3), і в кінцевому підсумку Центробанку доведеться вдатися до третього кроку - зниження ставки за надлишковими резервами банків у ЦБ, вважає Блайндер.
За його словами, спочатку ФРС може скоротити ставку за банківськими резервами до нуля, а потім навіть зробити її від’ємною.
Блайндер обіймав посаду заступника глави Федерального резерву в період з червня 1994 по січень 1996 року і був колегою нинішнього глави ФРС Бена Бернанке по Прінстонському університету.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас