ЄС реформує Шенген — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС реформує Шенген

Казна та Політика
1038
Оприлюднення підготовленого Єврокомісією проекту реформи Шенгена відбудеться в Брюсселі сьогодні, проте деталі документа, що регулює механізм відновлення прикордонного та митного контролю на внутрішніх кордонах зони, вже відомі. Право тимчасово призупиняти дію Шенгенської угоди його учасники мали від початку, в загальній складності скористалися цим вже 26 разів. Раніше контроль на внутрішньоєвропейських кордонах поновлювався під час великих спортивних чи політичних заходів, останнім же часом такі заходи найчастіше ухвалювались через масовий наплив нелегальних мігрантів.
Разом з тим до цього часу механізм закриття внутрішніх шенгенських кордонів не був чітко прописаний в жодному документі ЄС. Проект Єврокомісії покликаний виправити цю прогалину. В ньому сказано, що введення перевірок можливе у випадку планових масових заходів, загрози терактів, "несподіваного потужного міграційного сплеску" або при нездатності однієї з країн, що межують з державою-членом шенгенської зони, ефективно контролювати свої кордони. При цьому, згідно з проектом реформи, національні уряди зможуть відновлювати прикордонний і митний контроль лише на п'ять днів, після чого це питання виноситься на обговорення загальноєвропейських інститутів.
Брюссель зможе і сам проявляти ініціативу, тимчасово виключаючи ту чи іншу країну з шенгенської зони. Першим кандидатом на це є Греція, через яку минулого року на територію ЄС потрапили 88 тис. нелегалів з 104 тис. Як пояснив доцент МДІМВ, заступник директора Центру середземноморсько-чорноморських проблем Інституту Європи РАН Олександр Ритов, проблема міграції особливо відчувається на півночі Греції, куди потрапляють жителі Балканських країн. "Цей процес почався в 1999 році під час військової операції НАТО проти Югославії, коли Греція приймала багатьох православних біженців. У відповідь вона отримала від ЄС безліч кредитів - "політичні гроші", за які тепер доводиться розплачуватися", - розповів експерт. Є в Афін труднощі і з контролем кордону з Туреччиною - за даними європейського агентства Frontex, з початку року її перетнули близько 26 тис. нелегальних мігрантів. Експерт зазначив, що в порівнянні з іншими країнами ЄС у Греції досить слабо виражені антиімігрантські настрої. Навпаки, серед її жителів популярністю користується рух за скасування економічних обмежень відносно вихідців з інших країн.
Інше ставлення до мігрантів склалося в Італії, яку влітку експерти Frontex визнали "головними воротами для нелегалів" з країн Північної Африки. У перші три місяці цього року майже дві третини мігрантів потрапили до Євросоюзу через італійський острів Лампедуза. Спроби Риму "поділитися" жертвами "арабської весни" з сусідами спровокували серйозну кризу в її відносинах із Францією.
Втім, говорити про те, що Брюссель ось-ось покарає Грецію, Італію та інші країни за нездатність контролювати потоки мігрантів, поки рано. Пропозиція Єврокомісії про перерозподіл повноважень вже викликала серйозне невдоволення з боку Німеччини, Франції та Іспанії. Європейські важкоатлети виступили з різкою спільною заявою про те, що відновлення контролю на кордонах є "питанням державного суверенітету", яке повинно вирішуватися країнами самостійно.
"Конфлікт між національними урядами і Брюсселем існує протягом всієї історії ЄС. Торг йде постійно", - нагадав завсектором політичних проблем європейської інтеграції Інституту світової економіки і міжнародних відносин РАН Сергій Уткін. Експерт висловив упевненість в тому, що і цього разу Європі вдасться знайти компроміс між інтересами Брюсселя і посиленням популістських тенденцій щодо посилення міграційного контролю в окремих країнах. Говорячи про майбутнє Шенгену, Уткін вважає, що безвізовій зоні поки ніщо реально не загрожує. "Всі розуміють значимість одного з найбільш зримих досягнень ЄС", - пояснив експерт. Однак реформа Шенгену вже почалася.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас