У США бідують 46 млн. чоловік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США бідують 46 млн. чоловік

Казна та Політика
794
Як повідомило Бюро статистики США, частка американців, що проживають за межею бідності, збільшилася в 2010 р. до 15,1% в порівнянні з 14,3% в 2009 р. Одночасно на 2,3% впав середній рівень доходу домашніх господарств країни - до $49,445 тис. Це найнижчий показник з 1996 р.
За нашими мірками, не настільки ці американці й бідні. У США бідною вважається людина, чий річний дохід не перевищує $11139. Сім'я з чотирьох осіб вважається такою, що живе в бідності, якщо загальний річний дохід усіх її членів не вище $22 314.
Бюро статистики підкреслює, що кількість бідняків у США постійно зростає протягом останніх чотирьох років. У найбільш жалюгідному становищі перебувають афроамериканці та латиноамериканці, серед яких бідують 27,4% і 26,6% громадян - відповідно. Серед білого населення показник бідності становить 9,9%, а серед проживаючих в США азіатів - 12,1%.
Якщо розділити всіх американців за расовою ознакою, найвищими доходами зможуть похвалитися азіати, які отримують в середньому по $64 тис. на рік. На другому місці опинились білі (без урахування латиноамериканців), які заробляють по $54,6 тис. Найменше в США платять неграм - по $32 тис. на людину.
Звіт Бюро статистики продемонстрував тривожну тенденцію: кількість бідних зростає, незважаючи на економічне зростання, яке в 2010 р. склало у США 3%. Дані звіту підкреслили той факт, що слабке відновлення ВВП не здатне компенсувати втрату сотень тисяч робочих місць в 2009-2010 рр., коли рецесія офіційно закінчилася, але рівень безробіття виріс з 9,3% до 9,6%.
"Погіршення ринку праці стало причиною скорочення доходів, зростання бідності та втрати багатьма людьми медичних страховок. А найбільшою проблемою наразі стає те, що вирішення проблеми поки не намічається. Нам ще належить зіткнутися з тривалим періодом росту безробіття", - вважає Хайді Шірхольц, економіст ринку праці з Інституту економічної політики.
Звіт вийшов напередодні передвиборної кампанії 2012 р. Проблема доходів і бідності в США стає головною темою дискусій у Білому домі і обіцяє стати однією з основних у президентській гонці. Щоб задобрити електорат, що біднішає, глава держави Барак Обама вніс на голосування до Конгресу програму зі створення робочих місць в країні вартістю $450 млрд.
План президента передбачає податкові пільги для роботодавців, які наймають нових співробітників, і фінансування різних проектів з реконструкції інфраструктури США, до яких буде залучатися робоча сила. Близько $65 млрд. запропоновано на підтримку малого бізнесу, ще $49 млрд. - на річне продовження допомоги з безробіття, дія якої закінчується в 2011 р. Також президент хоче законодавчо дати можливість американцям рефінансувати іпотечні кредити за ставкою в 4%, що дозволить кожній американській родині заощаджувати в середньому $2 тис. на рік.
Втім, такий щедрий пакет допомоги навряд чи буде затверджено. Республіканська партія, в якій більшість місць в парламенті, вже чітко дала зрозуміти, що стане на заваді схваленню цього законопроекту, тому що він пов'язаний з новими великими і небажаними для обтяженої боргами держави витратами.
Аналітики вказують на парадокс - в найбагатшій державі найбільше бідних. Експерти відзначають, що серед 34 країн, за ситуацією в яких стежить Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), показник бідності виявився вищим тільки в Чилі, Мексиці та Ізраїлі.
Можливо, так сталося тому, що американці підняли офіційну "планку бідності" на відносно високий рівень. З іншого боку, в США високий заробіток необхідний для отримання основних послуг - в країні відсутня загальнодоступна система охорони здоров'я, а близько 50 млн. чоловік не мають медичних страховок, дуже дорого коштує освіта, а соціальне обслуговування віддано приватним компаніям.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас