Очікування інвесторів щодо відновлення економіки єврозони різко погіршилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Очікування інвесторів щодо відновлення економіки єврозони різко погіршилися

Валюта
872
Вересневе опитування портфельних керівників, проведене Bank of America Merrill Lynch, продемонструвало різке погіршення очікувань інвесторів щодо відновлення економіки єврозони. Серед представників 286 компаній, в чиєму управлінні є активи на 831 млрд доларів, кількість керівників, впевнених у тому, що протягом найближчого року за результатами двох кварталів буде зафіксоване скорочення реального ВВП єврозони, у два рази перевищила кількість оптимістів. Два місяці тому песимістів було всього на 14% більше.
Основною перешкодою для відновлення європейської економіки керівники портфелями називають бюджетні проблеми. Згідно з опитуванням, 68% керівників ставлять на перше місце ризики, пов'язані з борговою кризою в єврозоні, проти 43% у червні і 60% в серпні. За даними агентства Bloomberg, ризик дефолту Греції за борговими зобов'язаннями напередодні виріс до 98%. У результаті прибутковість 10-річних грецьких облігацій досягла нового історичного максимуму - 24,8% річних, прибутковість 2-річних бондів перевищила 96%.
Зростання побоювань з приводу дефолту Греції та її наслідків змушують інвесторів продавати ризиковані активи. Керівників, не готових брати на себе ризики такого рівня, зараз, як в березні 2009 року, на 45% більше, ніж тих, хто продовжує це робити. Хедж-фонди за місяць скоротили частку чистих довгих позицій до 19% з 33%.
Оскільки до найбільших власників грецьких облігацій входять європейські банки, керівники побоюються, що дефолт відіб'ється на їхньому стані. На французькі та німецькі банки припадає 17% грецького боргу. Тільки у трьох найбільших французьких банків у портфелях перебували боргові папери Греції на суму майже 6 млрд євро. У провідних німецьких банків внески в грецькі папери перевищували 4,5 млрд євро. За даними опитування BofA, рівень впевненості інвесторів у здатності європейських банків успішно вести бізнес опустився до найнижчого значення з січня 2003 року, коли це питання було поставлено вперше.
Разом з тим опитування показало, що керівники з великим оптимізмом продовжують дивитися на ринки, що розвиваються. Позитивно оцінюють їхні перспективи на 30% більше, ніж тих, хто оцінює їх негативно. Аналітики BofA відзначають зростання попиту з боку західних інвесторів на російські активи. Якщо минулого місяця керівників, готових інвестувати в російський ринок, було на 27% більше, ніж тих, хто не бажав цього робити, то цього місяця покупців стало на 29% більше. Зростання оптимізму підтверджують дані Emerging Portfolio Fund Research. Якщо в серпні в середньому за тиждень інвестори виводили з російських фондів близько 300 млн доларів, то у вересні відтік скоротився до 130 млн. Як зазначає директор Simargl Capital Дмитро Садовий, підтримку російському ринку акцій надала його сировинна спрямованість. "Ціни на нафту тримаються вище 115 доларів за барель, а цей рівень комфортний і для компаній, і для інвесторів", - говорить він.
Разом з тим керівники вважають, що якщо фінансова криза в Європі отримає глобальний характер, то ринки виявляться найбільш вразливими для розпродажу. "У період кризи західні інвестори позбуваються усіх класів ризикових активів. Навіть тих, які криза зачіпає найменше, оскільки за рахунок цих активів керівники можуть знизити свої збитки", - резюмує Садовий.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас