Над зерном зійшли проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Над зерном зійшли проблеми

Аграрний ринок
1051
В Україні стало складніше вирощувати зернові - за рік витрати компаній сектора виросли на 17%, стверджують в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу". Аграрії запевняють, що збільшення витрат призвело до зниження рентабельності їхньої роботи. На думку експертів, цього вдалося уникнути завдяки підвищенню цін.
Витрати на вирощування зерна в Україні за минулий рік виросли на 17%, до 1400 грн/т, повідомили днями в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) з посиланням на дані власного опитування великих сільгоспвиробників, що входять в організацію. Основні драйвери зростання - витрати на насіння (+60%), а також витрати на добрива і пально-мастильні матеріали (+50%), зазначає координатор дослідження Роман Сластьон.
Негативно позначилося на виробниках і введення державою мит на експорт зернових. Щоб компенсувати їх розмір, зернотрейдери спробували перекласти ці витрати на виробників, вимагаючи зниження цін, відзначає гендиректор зернотрейдерської компанії "Волари" Юрій Гордейчук. В результаті упущена вигода виробників склала близько 250-300 грн на кожній тонні, стверджує Роман Сластьон. Мита на експорт зернових були запроваджені з 1 липня, щоб запобігти зростанню цін на внутрішньому ринку через великий обсяг експорту. Крім того, уряд розраховував заробити на митах близько 1,8 млрд грн за рік. Але поки держава домоглась лише скорочення експорту - в порівнянні з червнем у липні він знизився в 5 разів, до 300 тис. т. У серпні, за даними аналітиків компанії Grain Ukraine, експорт збільшився до 1,2 млн. т, але такі темпи як і раніше не дозволяють вийти на заплановані урядом обсяги експорту в 24 млн т на рік. Через високі ціни на українське зерно, вітчизняну продукцію на зовнішніх ринках почали витісняти, зокрема, постачальники з Росії, де немає мит.
Зростання витрат і держрегулювання призвели до зниження рентабельність виробництва зернових, навіть незважаючи на зростання врожайності (30,3 ц/га проти 24,8 ц/га минулого року за даними Мінагрополітики), стверджують в УКАБ. За оцінками асоціації, середній прибуток зерновиробників за підсумками року складе 120 грн/т проти 220 грн/т роком раніше.
Зниження рентабельності визнають у Міністерстві аграрної політики і продовольства, хоча вважають, що оцінки асоціації занадто песимістичні. "Закупівельні ціни на зерно цього року все-таки вищі, ніж минулого", - відзначає заступник директора департаменту економічного розвитку та аграрного ринку міністерства Анатолій Розгон. Більш високі оцінки вартості зерна дають і незалежні аналітики. "За нашими даними, середня собівартість тонни пшениці цього року - 900 грн, а найнижчі ціни на елеваторах - 1550 грн/т", - говорить директор консалтингової компанії ААА Сергій Наливка. Таким чином, рентабельність вирощування зерна становить до 72%. На думку директора з інвестицій агропідрозділу групи ТАС Антона Керносівського, хороша світова кон'юктура на зерно допомагає виробникам компенсувати зростання витрат.
Наступного року рентабельність знову може знизитися, впевнений Сластьон. "У зв'язку з проведенням земельної реформи очікується переоцінка вартості сільськогосподарських земель. В результаті її оренда може подорожчати вдвічі", - прогнозує він. На думку експерта, з цієї причини аграрії можуть скоротити посіви зернових на користь більш рентабельних культур. Але самі виробники не поспішають ухвалювати подібні рішення. "Ми не можемо виходити з короткострокових перспектив і змінювати культури. Наша сівозміна розпланована на п'ять років", - говорить генеральний директор компанії "Астарта" Юрій Іванчик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас