Все зайве - людям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Все зайве - людям

Казна та Політика
798
У розпорядженні Комерсант-Україна опинилась аналітична записка Міністерства фінансів про основні напрямки проекту держбюджету на 2012 рік. З документа випливає, що доходи загального фонду бюджету в порівнянні з 2011 роком зростуть на 14%, або на 42 млрд грн (до 341 млрд грн), що погоджено з Міжнародним валютним фондом. Згідно з Бюджетним кодексом, проект держбюджету має бути поданий в парламент до 15 вересня. Тому вже вчора уряд на закритому засіданні приступив до розгляду законопроекту.
При формуванні показників були враховані як зростання самих доходів - на 39 млрд грн, так і скорочення витрат на 3 млрд грн, які "мали разовий та періодичний характер". Будуть також скорочені дефіцити бюджетів Пенсійного фонду (до 0,2% ВВП) і НАК "Нафтогаз України" (0,8%). Дефіцит держбюджету планується в рамках 1,5% ВВП, сумарний - не більше 2,5%. Таким чином, тільки на дотаціях Пенсійному фонду (2,2 млрд грн) у наступному році буде зекономлено 15,6 млрд грн.
Отриманий додатковий ресурс Кабмін витратить на соціальні програми. Найбільше піде на збільшення мінімальної зарплати (середньорічне зростання до 1098 грн) - 16,2 млрд грн, а на доплати освітянам, працівникам медичної та культурної сфер, а також на дотації на виплату пенсій - сумарно 8,1 млрд грн. На допомогу сім'ям з дітьми, пільги та субсидії на оплату послуг ЖКГ, а також пільговий проїзд буде витрачено ще 5,6 млрд грн, а 20-відсоткове зростання зарплати шахтарів оцінено в 1,4 млрд грн. Ще по 1 млрд грн виділять на проведення перепису населення; на компенсацію МВС доходу, який відомство втратило після скасування техогляду, проведення в чотирьох областях експерименту в сфері охорони здоров'я. Великі суми підуть на обслуговування держборгу (7,2 млрд грн), оплату енергоносіїв (2 млрд грн), дотації місцевим бюджетам (1,4 млрд грн).
Нерозподілені капітальні видатки становлять поки 23,6 млрд грн, не рахуючи 3,3 млрд грн на проведення Євро-2012. Ефективним було б спрямувати цю суму на інфраструктурні проекти, наприклад модернізацію і будівництво нафто- і газопроводів, вважає економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован. Варто зазначити, що обсяги субвенцій на будівництво та утримання доріг зростуть майже на 15%, видатки на аграрний сектор - на 8,3%. Цей варіант бюджету міністр фінансів Федір Ярошенко минулої п'ятниці назвав бюджетом економічного зростання та недопущення проникнення другої хвилі світової кризи в реальний сектор економіки.
Експерти не поділяють оптимізму Ярошенка. Зростання доходів бюджету на 42 млрд грн Олексій Молдован називає невеликим, а з урахуванням дефлятора ВВП цей показник взагалі майже дорівнює рівню інфляції. Економісти вважають проект бюджету соціально спрямованим, що цілком очікувано в рік парламентських виборів. "Зростання соцвидатків максимально стримувалося в поточному році. Кабмін беріг гроші на 2012 рік", - відзначає Молдован. У той же час старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський вважає, що в проекті бюджету мало уваги та фінансування відводиться саме адресній соціальній допомозі. Аналітики сумніваються, що депутати будуть занадто змінювати параметри бюджету - напередодні виборів вони погодяться з його соціальною спрямованістю.
Глава парламентського комітету з питань бюджету Валерій Баранов (Народна партія) заявив "Ъ", що члени комітету ще не бачили параметрів бюджету. Проект документа нададуть їм лише 21 вересня. Депутат не відкидає, що парламент погодиться з Кабміном. Перший заступник голови комітету Владислав Лук'янов (Партія регіонів) додає, що при формуванні бюджету вдалося знайти компроміс і зупинитися на нейтральному бюджетному сценарії, хоча розглядався як консервативний проект, заснований на жорсткій монетарній політиці, так і більш ліберальний. "Тому уряд врахував пропозиції підвищити соціальні витрати, що позитивно вплине на платоспроможність населення, зростання внутрішнього споживання, а значить, і на ВВП", - резюмував депутат.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас