Член ради НБУ: Україна отримає наступний транш МВФ у лютому 2012 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Член ради НБУ: Україна отримає наступний транш МВФ у лютому 2012 року

Казна та Політика
629
Україна отримає наступний транш МВФ в лютому 2012 р. Про це заявив член ради НБУ, радник Президента України Роман Шпек під час публічної дискусії "Держборг і платіжний баланс: наскільки серйозні загрози для фінансової стабільності без допомоги МВФ", передає кореспондент РБК- Україна.
Нагадаємо, МВФ переніс візит своїх експертів до України на кінець жовтня 2011 р. Фахівці мали надати Раді директорів фонду висновок про виділення чергового траншу кредиту за програмою stand-by.
При сприятливому збігу обставин наша країна мала до кінця року отримати ще 2 траншу за 1,5 млрд дол.
9 вересня Президент України Віктор Янукович підписав закон України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи".
Законом передбачається внесення низки змін до 22 законодавчих актів, у тому числі законів України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "Про пенсійне забезпечення", "Про недержавне пенсійне забезпечення", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам", "Про прокуратуру", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", "Про державну службу", "Про наукову і науково-технічну діяльність", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про статус народного депутата України", "Про судоустрій і статус суддів".
Відзначимо, прийняття пенсійної реформи є однією з вимог МВФ для продовження реалізації програми stand by на суму близько 16 млрд дол., яка була схвалена 29 липня 2010 р. Через те, що Україна нічого не зробила для її проведення нашою країною в березні-квітні 2011 р. не був отриманий третій транш кредиту в розмірі 1,5 млрд дол.
Раніше глава НБУ Сергій Арбузов повідомив, що Кабінет міністрів України виконав практично всі умови угоди з МВФ, окрім підвищення тарифів на газ. "На жаль, це питання виявилося надзвичайно заполітизованим. Враховуючи, що чи не кожен політик намагається на цих речах спекулювати, і з цього зробили шоу і таку соціально значущу подію з різко негативним відтінком, то уряд опинився у ситуації, при якій необхідне різке підвищення рівнозначне політичному самогубству. З іншого боку, МВФ теж поки нічого не хоче чути про перегляд умов", - сказав глава НБУ.
Арбузов зазначив, що цей захід, який необхідний для поліпшення фінансового стану НАК "Нафтогаз України" і зниження дефіциту бюджету в цілому, можна було б поступово і поетапно реалізувати, забезпечивши необхідні компенсаційні заходи для найменш забезпечених верств населення.
На початку серпня Нацкомісія регулювання електроенергетики, яка встановлює тарифи, оголосила, що ціна на газ для населення не підвищуватиметься до 2012 р. Більше того, хоча урядовий законопроект про пенсійну реформу був прийнятий парламентом 8 липня, але Президент поки так і не підписав його. Така істотна затримка може свідчити про те, що Янукович може наполягати на внесенні якихось правок, як це було минулого літа з проектом Податкового кодексу.
26 серпня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україні на сьогоднішній день не потрібен черговий транш МВФ.
Нова програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 р., передбачає виділення Україні кредиту на суму 15 млрд 150 млн дол. під ставку 3,5% річних. Термін дії програми становить 2,5 роки. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш у розмірі 1 млрд 890 млн дол. Для отримання другого траншу кредиту Україна має виконати низку умов, серед яких - пенсійна реформа і підвищення ціни на газ для населення. Рішення про виділення другого траншу в розмірі 1 млрд 500 млн дол. рада директорів МВФ ухвалила 22 грудня 2010 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас