В Україні з'явиться санаційна фінустанова, на базі Родоводу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з'явиться санаційна фінустанова, на базі Родоводу

Кредит&Депозит
352
В Нацбанку визначились із подальшою долею Родоводу. На його базі створять першу в Україні санаційну фінустанову. Цю пропозицію регулятор передав до профільного комітету парламенту. До нової структури переведуть проблемні активи з Укрпромбанку та банку Київ. В НБУ переконані, що таким чином державні кошти, вкладені під час кризи у їх капіталізацію, повернуть державі.
Першу в Україні санаційну фінустанову (тобто для проблемних активів) буде створено на базі Родоводу. До неї переведуть токсичні кредити з "Укрпромбанку" та банку "Київ". Повернення державі коштів, вкладених свого часу в їх капіталізацію, за задумом регулятора, має забезпечити менеджмент нової структури.
"Этот вопрос принципиально нами обговорен. Потому, что не нужно будет создавать новую структуру, не нужно будет тратить государственные деньги. А Родовид-банк - на сегодняшний день банк, который готов работать с проблемными активами государственных банков и повысить их стоимость", - пояснив заступник голови НБУ Ігор Соркін.
Санаційному банку заборонять приймати депозити, видавати кредити і здійснювати звичайне розрахунково-касове обслуговування. Як пояснюють у профільному комітеті парламенту, поки що НБУ не окреслив, за яким механізмом реалізовуватимуть активи таких фінустанов. А також, хто встановлюватиме ціни на проблемні зобов'язання.
"За великим рахунком, цей банк повинен приймати всі погані активи з державних банків. Взамін цих активів повинен видати векселі або цінні папери. І, в разі погашення по цьому проблемному активу, повинен повертати в той банк державний, з якого він взяв цей актив. Це повинен бути ось такий механізм", - вважає член комітету Верховної Ради з питань фінансів Станіслав Аржевітін.
Нині Родовід-банк працює у режимі тимчасової адміністрації, термін роботи якої збігає 15 вересня 2011. Але зробити з нього санаційну фінустанову до цього часу не вдасться, пояснюють парламентарі. Спочатку Кабмін разом із НБУ мають затвердити спільну постанову про створення такої структури. Лише потім визначатимуться з правовими механізмами її майбутньої діяльності та складатимуть статут. Повідомляє телеканал UBR.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас