Більше тисячі фермерів офіційно звернулися до влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більше тисячі фермерів офіційно звернулися до влади

Аграрний ринок
479
Більше тисячі керівників малих, середніх і великих агропідприємств звертаються до керівництва держави з проханнями скасувати експортні мита на зернові та внести зміни до Податкового кодексу України про відновлення обкладення податком на додану вартість операцій з експортом зернових та олійних культур.
Про це сказано у відкритому листі керівників агропідприємств до прем'єр-міністра України Миколи Азарова та голови Верховної Ради України Володимира Литвина.
Як наголошується в листі, текст якого передано УНІАН, вітчизняні аграрії отримали в поточному році близько 50 млн. тонн зернових і зернобобових культур, які є другим за рекордністю врожаєм за всю історію незалежної України. Такий обсяг дозволив би не тільки забезпечити внутрішню потребу українських споживачів, але й експортувати понад 25 млн. тонн хліба, таким чином поповнивши валютні надходження на майже 5 млрд. доларів США. Це в свою чергу дозволило б збільшити інвестиції в аграрний сектор і суттєво підвищити виробництво аграрної продукції в Україні в найближчі роки.
"Однак ситуація, що склалася на зерновому ринку України, викликає глибоке занепокоєння хліборобів, - підкреслюють автори листа. - Мова йде про встановлення з 1 липня 2011 року експортного мита на основні зернові культури, такі як кукурудза, ячмінь і пшениця. Крім того, також з 1 липня поточного року набрали чинності положення Податкового кодексу України про скасування обкладання податком на додану вартість операцій з експортом (вивезенням) зернових культур".
Як заявляють аграрії, такі зміни законодавства призвели до катастрофічної ситуації на зерновому ринку України, а саме, ціни на зернові культури з липня по вересень знизилися в середньому на 550 грн. за тонну - до 1550 грн/т.
У той же час, відзначають автори листа, собівартість основних культур у розрахунку на 1 га збільшилася в середньому на 35% в першу чергу за рахунок подорожчання паливно-мастильних матеріалів (на 55%), мінеральних добрив (на 50%) і засобів захисту рослин (на 35%) і на даний момент становить від 1400 до 1500 грн/т в залежності від регіону. Крім того, витрати на заробітну плату у структурі собівартості зросли за останній рік на 32%, що не тільки забезпечило роботою, а й збільшило доходи майже 6,5 млн. жителів сільської місцевості, підкреслюється в листі. А також майже в два рази зросла орендна плата за землю.
"Таким чином, ціна, що склалася на ринку на сьогоднішній день, ледве дозволяє покрити витрати на виробництво зерна. У той же час рівень рентабельності зернових культур в середньому становить всього 7%, в той час коли процентні ставки в Україні на кредитні ресурси в гривнях перевищують 20%, що не дозволяє повною мірою профінансувати осінньо-польові роботи 2011 року, не кажучи вже про інвестиції в основний капітал, зокрема на оновлення машинно-тракторного парку, який, як відомо, знаходиться на рівні 80% зношеності. Немає можливостей будувати сучасні елеватори та інші інфраструктурні об'єкти", - зазначають представники агропідприємств.
Вони підкреслюють, що зараз повністю припинені всі інвестиційні проекти не лише в рослинництві, а й у тваринництві, яке завжди було малорентабельним і компенсувалося за рахунок більш високої рентабельності в рослинництві. "Ми змушені припинити виробництво основних видів тваринницької продукції в даних умовах, що призведе до подальшого погіршення ситуації в АПК і завдасть руйнівного удару по українському селу", - підкреслюють аграрії.
При цьому вони звертаються до представників влади "з проханням дати доручення відповідним державним структурам про внесення змін і доповнень до чинного законодавства, зокрема щодо скасування експортного мита та внесення змін до Податкового кодексу України про відновлення обкладення податком на додану вартість операцій з експортом зернових і олійних культур".
Як підкреслюють автори листа, "якнайшвидше вирішення поставлених питань дозволить забезпечити країну і в наступні роки високими врожаями і значним рівнем інвестицій в найбільш перспективний сектор. Це також дозволить зняти соціальну напругу в сільській місцевості, де мешкає 15 млн. громадян України".
Лист підписали більше тисячі керівників малих, середніх і великих агропідприємств.
Як повідомляв УНІАН, Україна з 1 липня ввела мита на експорт зерна. Ставки експортного мита затверджено: на пшеницю і суміш пшениці та жита (меслин), полбу - у розмірі 9%, але не нижче 17 євро за 1 тонну, на ячмінь - 14%, але не нижче 23 євро за тонну, і на кукурудзу - 12%, але не нижче 20 євро за тонну.
Зазначена норма діє до 1 січня 2012 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас