Українські фермери не знають, куди дівати врожай картоплі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські фермери не знають, куди дівати врожай картоплі

Аграрний ринок
3505
Цьогоріч зайвими будуть на ринку щонайменше півтора мільйони тонн картоплі. Тобто, якщо зазвичай щороку в Україні традиційно отримують 18-19 мільйонів тонн культури, то нині аграрії очікують врожай на рівні 20 з половиною.
Хоча сезон копання картоплі ще триває, вже спостерігається значне зниження цін на овоч.
"Якщо згадати минулий рік, то в цей час ціна була на рівні 4 грн за кілограм, від селян, а зараз вона перебуває на рівні півтори гривні. І навіть опускається до гривні 30 за кілограм. Тому, слід говорити про те, що зниження ціни більш ніж у два рази буде мати негативні наслідки для рентабельності виробникам картоплі", - каже експерт аграрного ринку Тарас Гагалюк.
Експерти підрахували, рентабельність виробників картоплі знизиться у 2,5 рази.
Аграрії не бачать виходу із цієї ситуації. Адже позбутися надлишку через зовнішні ринки неможливо - в Росії та Білорусі теж гарний врожай, а ось до країн Євросоюзу українську картоплю не візьмуть - не відповідає їх стандартам. Єдиний вихід - краще ніж сусіди зберегти культуру.
"В нас сьогодні є наявні обсяги оцих картоплесховищ, які в кращі роки були завантажені на 55%, сьогодні стоїть завдання перед місцевими органами влади, щоб всі наявні обсяги сховищ максимально заповнити", - розповів телеканалу UBR директор департаменту агроринку Мінагрополітики Анатолій Розгон.
Навіть якщо картоплесховище заповнити на 100%, то надлишок становитиме мінімум 300 тисяч тонн, - стверджують аграрії. А за умов, якщо сусіди не вбережуть свого продукту, фермери отримають шанс запропонувати їм свій. І таким чином, все ж не втратити прибутку.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас