Стратегія заміни російського газу вітчизняним вугіллям нездійсненна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стратегія заміни російського газу вітчизняним вугіллям нездійсненна

Енергетика
1570
Скоротити споживання російського газу в перспективі п'яти-семи років можливо на 10 млрд кубів. При цьому буде потрібно вкласти $3-4 млрд у переобладнання ПЕК і перехід частини промислових підприємств на вугільне паливо.
"Україна протягом найближчих років повинна скоротити обсяги закупівель російського газу в три рази, - заявив прем'єр-міністр Микола Азаров - Ми пам'ятаємо, що переводили на газ (з вугілля. - ред.) наші котельні, а зараз у нас газ коштує по $400 за тисячу кубометрів, і наші колеги говорять, що він може бути і дорожчим. У нас немає іншого вибору: треба переходити на те, що ми маємо... Коли вже поставили перед собою завдання перейти - значить, ми його реалізуємо".
За останні три роки Україна вже скоротила використання російського газу більш ніж на 40% - приблизно до 40 млрд куб. м в 2011 році. Команда прем'єра пропонує знизити споживання ще на 26 млрд кубів. "Скорочувати споживання газу - правильна мета. Але наведені цифри нереальні. За найоптимістичнішими прогнозами, скоротити споживання російського газу в перспективі п'яти-семи років можливо на чверть (10 млрд кубів). При цьому буде потрібно вкласти $3-4 млрд у переобладнання ПЕК і перехід частини промислових підприємств на вугільне паливо", - вважає провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. Збільшення видобутку вугілля зажадає ще більших інвестицій - $6-7 млрд.
Сьогодні населення споживає близько 15 млрд кубометрів і замінити цей газ на вугілля майже неможливо. Теплокомуненерго спалюють до 10 млрд куб. м, і теоретично їх можна перевести на вугілля. Але виникне інша проблема: при спалюванні вугілля різко підвищуються викиди золи і газів. Тобто жити в містах, що застосовуються цю технологію, буде неможливо. Виходом могло б бути використання спеціальних фільтрів в газоходах котлів або спалювання вугілля у вигляді водовугільних суспензій. Але ні те ні інше неможливо на нинішньому обладнанні котелень. Необхідна повна реконструкція.
На електростанціях газ практично не спалюють - річне споживання не перевищує 1 млрд кубів. Головний споживач - промисловий сектор - "освоює" близько 30 млрд кубометрів. Але і тут економити складно. В одних підприємств замінити газ на вугілля неможливо через технологічні процеси, в інших - зміна палива пов'язана зі значними інвестиціями, робити які приватні власники підприємств не бажають. Приблизна формула на підставі прогнозів Центру Разумкова (скорочення споживання газу до 2020 року на 20 млрд куб. м за $15 млрд інвестицій) така: скорочення споживання газу на 1 млрд кубів вимагає $750 млн інвестицій для переходу на інше паливо та/або впровадження енергозберігаючих технологій. Ось і виходить, що за всього бажання Україна протягом п'яти-семи років може знизити споживання газу максимум на 10 млрд куб. м, за умови, що хтось інвестує $7,5 млрд.
Інша проблема: в Україні немає стільки вугілля, щоб замінити 26 млрд кубів газу. Для заміни кубометра блакитного палива треба понад 1,5 кг енергетичного вугілля, для 26 млрд кубів - 40 млн т вугілля. У 2010 році в Україні було видобуто 75,2 млн т вугілля (і так протягом останніх 15 років, тоді як у 1991 році було видобуто 135,6 млн т). Збільшити обсяг видобутку вугілля можна, але і для цього необхідні значні інвестиції, у тому числі в будівництво нових шахт. За оптимістичними прогнозами голови Профспілки працівників вугільної промисловості Віктора Турманова, до 2016 року видобуток вугілля можна збільшити на 34 млн т на рік (+45%), але "для цього буде потрібно інвестувати мінімум 18,8 млрд грн за окупності коштів протягом шести-семи років".
Голова правління громадської організації "Асоціація вугільних підприємств" Костянтин Автономов вважає, що наростити вуглевидобуток можна тільки шляхом будівництва нових великих шахт. За його підрахунками, збільшення щорічного видобутку вугілля на 34-40 млн т до 2016 року потребуватиме 50-60 млрд грн капвкладень.
"Держава в нові шахти інвестувати не буде. Нові шахти можуть будувати тільки приватні компанії", - упевнений аналітик ІК "Конкорд Капітал" Єгор Самусенко. "Зведення шахт з нуля - досить дорогий захід, і за поточного рівня цін окупності практично немає. Лише у виняткових випадках, за сприятливої ​​геології і наявності ресурсів, локальні проекти можуть бути привабливими", - прокоментували в прес-службі компанії "ДТЕК".
Але навіть якщо видобуток вугілля за п'ятирічку буде збільшений, замінити ним російський газ навряд чи вийде. "За п'ять років на 30-50% має зрости виробництво електроенергії - це життєво необхідно для стабільного розвитку економіки. На стільки ж потрібно збільшити виробництво вугілля, яке сьогодні є фактично безальтернативним паливом для електростанцій", - резюмує Єгор Самусенко.
Андрій Бережанський
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас