"Автомат" дав осічку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Автомат" дав осічку

Казна та Політика
1735
З середини березня, коли були здійснені перші транзакції в рамках нового механізму відшкодування ПДВ, суми повернення податку в автоматичному режимі збільшились у декілька разів. У серпні частка оперативного відшкодування досягла 25,8%, тоді коли ще в березні вона становила 12%. Однак процес повернення податку так і не став більш прозорим і зрозумілим для підприємств - кількість платників збільшується дуже повільно, а суми повернення ПДВ навіть скорочуються. Тому експерти сумніваються, що уряд виконає свою обіцянку відшкодовувати "автоматом" 90% ПДВ.
Вузьке коло
Заклавши в Податковий кодекс норму про автоматичний режим відшкодування ПДВ, уряд мав намір зробити цей процес більш прозорим та оперативним. Для цього бізнес повинен відповідати 16 критеріям, серед яких - відсутність податкового боргу, частка експортних операцій - вище 50%, рівень зобов'язань з податку на прибуток - вище середнього по галузі, а середня зарплата - в 2,5 рази вища за мінімальну (тобто 2, 4 тис. грн).
У разі відповідності підприємства всім цим критеріям податківці обіцяють проводити камеральну перевірку протягом 20 днів після граничного терміну отримання щомісячної декларації, а протягом ще 6 днів - повертати заявлений ПДВ. "Я вивчав досвід в інших країнах, і, наприклад, у Польщі перевірки проходять по 60 днів, а в Росії більш лояльний варіант: казначейство спочатку відшкодовує, а податкові органи потім перевіряють", - говорить економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован.
Уже в березні стало зрозуміло, що автоматичне відшкодування буде недоступне 99% платників податків. З 2 тис. компаній, що подали заявки з декларацій за січень, право на спрощене повернення Державна податкова служба (ДПС) надала лише 24 на загальну суму 456,6 млн грн. З них 12 підприємств - великі, наприклад "Запоріжсталь", Одеський припортовий завод, Нижньодніпровський трубопрокатний і Новомосковський трубний заводи, а 12 - малі та середні. Решта не відповідали умові про розмір середньої зарплати. Глава ДПС Віталій Захарченко тоді вперше і востаннє публічно підписав реєстри і дав невиконану досі обіцянку щомісяця публікувати такі списки. Захарченко пояснив це відсутністю в його служби можливості щомісяця отримувати згоду підприємств на оприлюднення такої інформації.
Згодом кількість підприємств, які підпадають під критерії "автомата", зросла - з 36 у квітні до 176 у серпні. Багато хто з них розташований на сході країни. Наприклад, у Донецькій області, за інформацією голови регіональної податкової адміністрації Ігоря Усика, вони отримали 36,6% всієї суми оперативного відшкодування. З початку року підприємствам області повернуто більше 10 млрд грн, з них в автоматичному режимі за деклараціями за січень-червень майже 3 млрд грн. "Враховуючи специфіку нашого регіону, це в основному підприємства гірничо-металургійного комплексу. З початку року кількість підприємств, які отримали автоматичне відшкодування, збільшилася з 3 до 22", - зазначив чиновник. За обсягом відшкодування ПДВ в 28,7 млрд грн за 8 місяців в автоматичному режимі до 1 вересня ДПС повернула 8,2 млрд грн. З них "АрселорМіттал Кривий Ріг" отримав 1,2 млрд грн, а ММК ім. Ілліча - 1,09 млрд грн.
Однак, незважаючи на щомісячне зростання кількості підприємств, внесених до реєстру на "автомат", обсяги відшкодування почали падати. У червні було відшкодовано 2,2 млрд грн, у липні - 1,7 млрд грн, а в серпні - 1,88 млрд грн. У ДПС запевняють, що це пов'язано зі зниженням заявок: "Обсяг сум ПДВ, який може бути відшкодований сумлінним платникам в автоматичному режимі, безпосередньо залежить від задекларованих до повернення сум і результатів проведеної камеральної перевірки". Однак ситуація на зовнішніх ринках для експортерів була сприятливою. У травні-червні експорт збільшився майже на 10%. У прес-службі "АрселорМіттал Кривий Ріг" повідомили: "Якщо судити зі структури продажів підприємства за останні кілька місяців, то питома вага експорту в загальному обсязі поставок залишався стабільною - 77%. Тому щомісяця ми заявляємо до бюджетного відшкодування в середньому по 230 млн грн".
Арифметичні труднощі
Більшість великих підприємств, наприклад "Індустріальний союз Донбасу", ММК ім. Ілліча, "Інтерпайп", які отримують автоматичне відшкодування ПДВ, відмовилися прокоментувати плюси і мінуси механізму. На "АрселорМіттал Кривий Ріг" розповіли, що їх не включили в список тільки в березні - через розбіжності сум податкового кредиту компанії та податкових зобов'язань її постачальників. За словами директора з економіки та фінансів Крюківського вагонобудівного заводу Ігоря Манаенкова, у них була схожа проблема. "Ми створили групу, яка займалася цим питанням, і з травня щомісячно отримуємо по 70 млн грн", - говорить він. Президент групи компаній "Провіант" Валентин Запорощук вважає, що "білий" з податків, зарплат і роботи з контрагентами бізнес може без проблем потрапити в список на "автомат". "Прозорість повинна бути не тільки в податках, а й у бізнесі. Від цього залежить і зацікавленість інвесторів", - додає він.
Виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Ганна Дерев'янко зазначає, що поки тільки близько 10 членів цього об'єднання отримують ПДВ в оперативному режимі. Заявки підприємств не підтверджуються, оскільки в "ланцюжку" ДПС знаходить неблагонадійних контрагентів і податкові ями. "Не завжди ідеальний ланцюжок у виробників і переробників молока, а також у зернотрейдерів. І податкова активно використовує принцип солідарної відповідальності, не передбачений законодавством", - говорить Дерев'янко. За словами Молдована, зернотрейдери з 1 липня не є платниками ПДВ, що допоможе заощадити бюджетні гроші. Якщо в 2010 році ці компанії отримали 8 млрд грн, то в поточному очікувалося більше 10 млрд грн.
Крім того, за інформацією Ганни Дерев'янко, підприємства, що мають прострочені борги з повернення ПДВ і подають заявки на поточні суми в "автоматі", повинні перерахувати аванс з податку на прибуток розміром 50-70%. "Нас не влаштовує ситуація з обов'язковим поверненням 50% від отриманої суми відшкодування у вигляді передоплати податку на прибуток. На жаль, світова економічна криза ще не закінчилася, і наш прибуток набагато менший за наші передоплати з цього податку. Ми терпляче чекаємо, поки уряд вирішить цю проблему, але довго чекати не зможемо, - говорять в "АрселорМіттал Кривий Ріг". - Підприємству потрібні гроші для власного розвитку, для виконання інвестиційних зобов'язань, ми не можемо собі дозволити протягом декількох років субсидувати державний бюджет сумами, які вимірюються мільярдами гривень".
Справа в критеріях
Уряд і податкові органи обіцяють, що до кінця року 90% сум буде повертатися в автоматичному режимі. Але експерти сумніваються в здійсненності цієї обіцянки. Частка оперативно відшкодовуваного ПДВ за підсумками 8 місяців склала 28,5%. Щоб реалізувати обіцяне, щомісячні суми відшкодування повинні становити 3-4 млрд грн, підрахував директор департаменту Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик. З урахуванням нинішніх тенденцій на оперативний режим вдасться перевести лише 30% сум. "90% - це занадто оптимістичний прогноз, потрібно більш консервативно дивитися на питання. Звичайно, ми хотіли б, щоб так було", - додає Дерев'янко. Для цього Рудик пропонує лібералізувати критерії потрапляння до реєстру на оперативне відшкодування. Частково Верховна рада це вже зробила: до 40% скорочено обсяг експорту; прописаний термін (три звітні періоди) визначення сум розбіжностей між податковим кредитом платника і зобов'язаннями його контрагентів.
Олексій Молдован припускає, що для отримання економічного ефекту необхідно відштовхуватися від рентабельності підприємств, а вимоги висувати з урахуванням особливостей галузі. "Рівень зарплати до надійності платника не має жодної причетності. Я, грубо кажучи, можу сьогодні поставити велику зарплату, отримати відшкодування, а завтра зникнути, - іронізує Рудик. - За допомогою таких вимог держава намагається вирішити питання легалізації зарплат. Я б залишив 3 - 5 критеріїв, що свідчать про довгостроковість підприємства".
Анна Дерев'янко пропонує податківцям робити акцент на боротьбі з фіктивними підприємствами, а не перешкоджати сумлінним платникам. Великі обсяги відшкодування в "автоматі" потрібні і Донецькій області. "В області на фінішну пряму виходить підготовка до проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року, у зв'язку з цим у місті ведеться масштабне будівництво готелів, вокзалів, доріг. За рахунок цього формується негативне значення і відшкодування ПДВ. Однак ці підприємства не мають експортних операцій, і, як наслідок, у них немає права на бюджетне відшкодування в автоматичному режимі", - говорить Усик.
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас