0 800 307 555
0 800 307 555

Світ завалило цукром

Аграрний ринок
3348
Україна вибрала невдалий момент, щоб наростити виробництво цукру до 2,2 млн. т. Надлишок в 200 тис. т, який, виходячи з урожаю цукрового буряка, неминуче утворюється на ринку, чиновники планували продати на зовнішніх ринках і тим самим врятувати свій власний від затоварення і обвалу цін. Проте куди саме збути український цукор, залишається відкритим питанням - цього року цукру буде в надлишку навіть у традиційних імпортерів цього продукту, таких як Росія.
Росія з солодким
У цьому сезоні вперше за 12 років Росія перетвориться з покупця цукру на повноцінного його експортера. Країна, гостро потребувала імпортному цукрі ще минулого року, через величезні втрати врожаю цукрових буряків, завданих посухою, цього року оголосила не тільки про самозабезпечення солодким продуктом, але і про плани експортувати цукор. Це стало можливим завдяки небувало високому врожаю цукрових буряків - цього року він буде майже в два рази перевищувати звичайне значення. За прогнозами, виробництво цукру в країні виросте майже в два рази - до 5,76 млн. т проти 2,96 млн. т в сезоні, що завершується.
Нагадаємо, що саме на російський ринок робив ставку український уряд, плануючи експортувати надлишки. Однак тепер очевидно, що цим планам не судилося збутися. Більше того - замість того, щоб наситити російський ринок, українські цукровики ризикують виявити російський цукор на власному "полі". Як заявляють російські чиновники і учасники тамтешнього ринку, внутрішні ціни на цукор, що склалися в Росії, досить низькі, що робить його конкурентоспроможним навіть по відношенню до продукту України та Молдови. Поточна ціна на цукор в Росії становить близько 22,7 руб./кг з ПДВ, знизившись з початку місяця на 26%. За даними Союзцукру, в найближчі півроку Росія може експортувати близько 400 тис. т. Єдина перешкода, яка може перешкодити вийти на цей результат, - дефіцит вагонного парку "Російських залізниць", які зараз максимально задіяні в рекордному для країни експорті зерна.
Перевиробництво цукру - загальна проблема багатьох країн. "Можна не сумніватися - якщо дійде справа до того, що російським чиновникам потрібно буде домовлятися про постачання в Україну свого цукру, вони зроблять це більш успішно, ніж їхні українські колеги", - відзначив один з учасників ринку.
Так, виробництво цукру в Євросоюзі в майбутньому сезоні (стартує з 1 жовтня) може вирости на 2,4 млн. т - до 17,4 млн. т і стати рекордним за останні п'ять років. Рекордний приріст покажуть Франція (4,6 млн. т) і Німеччини (4,18 млн. т).
Солодкий вантаж
Нинішній цукровий сезон має всі шанси стати одним з найбільш успішних за останні п'ять років. І урожай цукрових буряків (18 млн. т), і кількість заводів, що запустились (77), і прогноз виробництва цукру (2,0-2,2 млн. т) - всі ці показники значно вищі за середні. "У сезон переробки цукрових буряків врожаю 2011 р. підприємства цукрової галузі планують виробити 2,1 млн. т цукру", - сказав представник асоціації "Укрцукор". Показник цукристості буряків на середину вересня очікується 15,6%.
Тільки один фактор вносить дисонанс у цей перелік - ціна готового продукту. Ємність внутрішнього ринку оцінюється максимум в 2 млн. т, а консервативні оцінки і зовсім складають 1,8 млн. т. Крім того, Україна зобов'язана імпортувати за умовами СОТ 260 тис. т сирцю за пільговою ставкою мита, і можна не сумніватися, що країни -постачальники, затоварені власним цукром, не забудуть його позбутися. З урахуванням високого виробництва й імпорту, на ринку утворюється надлишок на рівні мінімум 200 тис. т, що неминуче вплине на ціну.
На сьогодні (за оперативними даними на 31 серпня) українські цукрові заводи виробили 1,223 вже тис. т цукру з цукрового буряка врожаю 2011 р. Виробництво традиційно почалося з Полтавщини - регіону, який є рекордсменом в країні за обсягами цукроваріння.
Марія Бут
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас