Зурабов: Української школи в Москві не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зурабов: Української школи в Москві не буде

804
Того, що в Москві можуть не відкрити українську школу не виключає посол Росії в Україні Михайло Зурабов. Про це він заявив журналістам під час відкриття святкової лінійки в одній з київських шкіл, передає кореспондент РБК-Україна.
"Для того, щоб цей проект був у Москві запущений, необхідна певна кількість заяв від сімей, які зацікавлені б були в навчанні своїх дітей українською мовою та української мови. Тому ми не виключаємо, що стосується Москви, що може бути в Москві, я говорю про це об'єктивно, не вдасться знайти достатню кількість охочих, але разом з Посольством України в РФ і профільним Міністерством ми зараз обговорюємо питання про створення подібного навчального закладу в місцях компактного проживання осіб української національності, зокрема в Тюмені", - сказав посол.
Зурабов також зазначив, що та система освіти, яка дісталася Україні та Росії від Радянського Союзу, - фундаментальна, має свої плюси, але вже далека від сучасних вимог.
Нагадаємо, в серпні повідомлялося, що міністр освіти і науки Росії Андрій Фурсенко підтримує ідею створення українських гімназій в Москві і Санкт-Петербурзі. За словами Фурсенка, його міністерство зацікавлене в наявності гімназій, де будуть викладати не лише російською, а й українською мовою. Фурсенко говорив, що українські школи або класи можуть бути відкриті в Москві за умови зацікавленості української громадськості. Він зазначив, що спроби відкрити українську школу вже робилися, однак не так просто знайти школярів, які б хотіли навчатися в такій школі.
Ідею двомовних гімназій в Москві і Санкт-Петербурзі запропонував міністр освіти України Дмитро Табачник. За приклад міністр навів Міжнародну українську школу, де вчаться діти дипломатів і вчених і отримують паралельно український атестат про освіту та атестат країни місцеперебування.
"Такий же досвід подвійного атестата ми могли б запропонувати для двомовної української установи середньої освіти, яка могла б бути в Москві і Петербурзі", - сказав Табачник.
Ще в серпні 2010 року посол України в Росії Володимир Єльченко заявив, що хоче домогтися відкриття в Москві державної середньої школи з програмним викладанням предметів українською мовою.
Зазначимо, станом на початок року на території Російської Федерації працювало 15 суботніх та недільних шкіл, видавалося 8 українських друкованих засобів масової інформації.
Згідно з даними перепису населення 2002 р., в РФ загальна кількість українців становила 2 млн 942 тис 963 осіб (з них 76,5% - міське населення, 23,5% - сільське). Найбільше українців проживало в м. Москві (253 тис 600 чол.), Тюменській області (211 тис 400 чол.), Московській області (147 тис 800 чол.)
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас