Азаров: Україні не потрібні знижки на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Україні не потрібні знижки на газ

Енергетика
2004
Україна не потребує знижки на газ, їй необхідна нормальна угодв щодо ціни. Про це заявив під час лекції для студентів Київського національного університету ім. Тараса Шевченка прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.
"Росія стоїть на своєму, вона говорить нам про те, щоб ми вступали до Митного союзу трьох країн, і тоді ми отримаємо певну знижку. А ми говоримо: нам не потрібні ніякі знижки. Нам необхідна нормальна угода, за якою ціна на газ, який ми закуповуємо, не повинна бути вищою, ніж у Німеччині, наприклад", - сказав Азаров.
Він зазначив, що потрібно укласти угоду нормальну, як з будь-якою іншою європейською країною. Крім того, за словами прем'єра, в Україні буде збільшено видобуток вугілля на 5 млн т.
Вчора голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер заявив, що "Нафтогаз України" за умовами чинного контракту на поставку газу з РФ має оплачувати поставки з розрахунку не менш ніж 33 млрд куб.м. "Газпром" в 2012 р. може поставити в Україну і 27, і 26, і 29 млрд куб. м газу. І навіть взагалі не поставляти газ, якщо Україна цього захоче. Але питання зовсім не в цьому, а в тому, що в будь-якому випадку НАК "Нафтогаз України" буде оплачувати поставки з розрахунку не менш ніж 33 млрд куб. м. Такі умови "бери або плати" за чинним контрактом, і вони застосовуються як цього року, так і протягом усього терміну контракту", - сказав Міллер.
Також вчора глава Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін заявив, що середина жовтня є крайнім терміном для України в питанні перегляду газових контрактів з Росією. За словами Льовочкіна, можливі два шляхи зміни умов газових контрактів з Росією. "Перший - це домовитися з колегами - і ми йдемо цим шляхом. Другий шлях - звертатися до суду", - сказав він.
Раніше повідомлялося, з посиланням на заяву міністра палива й енергетики України Юрія Бойка, що Україна планує в 2012 р. купити у "Газпрому" 27 млрд куб. м газу проти 40 млрд куб. м в 2011 р.
Перед цим уряд України заявляв, що Київ має намір протягом найближчих років утричі скоротити закупівлю газу в Росії за рахунок енергозбереження, розвитку альтернативної енергетики і заміни газу на вугілля. Так, Кабмін планує за п'ять років збільшити видобуток газу в Україні до 27 млрд куб. м. Тим часом, за сім місяців цього року обсяг видобутку природного газу скоротився на 1,1 млрд куб. м.
Раніше українські чиновники не раз заявляли про можливе розірвання Україною "кабального" газового договору 2009 р. і вимоги до "Газпрому" про зниження цін на газ. На даний момент Україна розглядає тільки варіант переговорів. Зі свого боку Росія не має наміру переглядати чинні умови договору. При цьому офіційно Україна не озвучує аргументи, за допомогою яких вона має намір переконати росіян знизити ціни на газ.
Варто зазначити, що ціна газу для країни протягом року постійно зростала. У III кварталі вона підвищилася на 19,2% в порівнянні з II кварталом, до 354 дол. за тис. куб. м. Всього за підсумками поточного року "Газпром" поставить НАК "Нафтогаз України" не менше 40 млрд куб. м газу (у I півріччі – 27,36 млрд куб. м).
У серпні Президент України Віктор Янукович доручив прем'єр-міністру України Миколі Азарову вжити заходів щодо запобігання негативного впливу на економіку України значного зростання ціни на імпортований природний газ, для підвищення рівня енергетичної безпеки держави та забезпечення конкурентоспроможності українських товарів на світових ринках.
"Газпром" тим часом пропонує Україні співпрацю за білоруською схемою. Про це йшлося на чергових переговорах між Президентом Росії Дмитром Медведєвим, головою "Газпрому" Олексієм Міллером і міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Бойком в серпні. Нагадаємо, в даний час "Газпром" володіє 50% "Бєлтрансгазу", і тривають переговори про придбання другої половини акцій, в обмін на зниження цін на газ.
У квітні 2010 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" погодили знижку на газ для України, за якою зниження становить 30% від ціни газу, але не більше 100 дол. за 1 тис. куб. м. Знижка була надана в обмін на згоду України пролонгувати перебування на своїй території Чорноморського флоту РФ. Знижка поширювалася на обсяги постачань до 30 млрд куб. м в 2010 р. і 40 млрд куб. м - в наступні роки.
Нагадаємо, 19 січня 2009 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали контракти на поставку газу і його транзит на період з 2009 р. по 2019 р. Згідно з документами, "Газпром" і "Нафтогаз" з 1 січня 2010 р. перейшли до ціноутворення на газ і формування транзитного тарифу у повній відповідності з європейськими стандартами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас