Шестимільярдний житель планети живе у злиднях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шестимільярдний житель планети живе у злиднях

1041
11 років тому боснійського хлопчика Аднана Невича офіційно проголосили шестимільярдним жителем Землі. На руках його колихав тодішній Генеральний секретар ООН Кофі Аннан. Але "зірковий" статус не допоміг родині вирватися з убогості в Боснії. Аднан Невич вчиться в школі в боснійському містечку Високо, що неподалік від Сараєво. Як і більшість дітей його віку, він переживає за оцінки. Про це повідомляє радіо "Свобода"
"У мене одні п'ятірки в школі. Четвірка тільки з англійської. Мої улюблені предмети - спорт, історія та географія. На мені лежить величезна відповідальність бути хорошим учнем", - сказав боснійський хлопчик.
Аднана Невича проголосили шестимільярдним жителем планети після того, як він народився опівночі 12 жовтня 1999 року. У той час на Землі щосекунди з'являлося приблизно троє немовлят і тому ця оцінка приблизна. Найімовірніше, що "ювілейна" дитина народилася в Китаї чи Індії, говорили деякі критики. Але тодішній Генеральний секретар ООН Кофі Аннан виступив на захист Сараєво. На його думку, ця подія може допомогти відродити толерантність і багатоконфесійну атмосферу, яку втратили на Балканах після тривалої війни.
Мати Аднана Невича, колишня працівниця текстильної фабрики, після війни в Боснії втратила роботу і досі не може ніде влаштуватися. Батько хлопчика, Ясмінко, хворий на рак і тому вже не може працювати в котельні.
Місто Сараєво щомісячно перераховує сім'ї 140 доларів, але цих грошей ледь вистачає, щоб животіти, каже Фатіма Невич. Сім'я живе в однокімнатній квартирі і не має грошей навіть на символічну плату, щоб Аднан міг грати в місцевому футбольному клубі.
Мати більше переживає за те, щоб її син не захворів. "Мій син був почесним гостем, коли в лікарні в Сараєво три роки тому відкривали дитяче відділення. Але думаю, що ми не можемо собі дозволити, щоб він там лікувався. Слава Богу, він здоровий", - говорить Фатіма Невич.
Офіційно виділяючи "ювілейного" жителя, ООН хотіла попередити про загрозу буму народжуваності в бідних куточках світу. Нагодувати і знайти більш-менш прийнятне житло для всіх стає все важче.
Демографи прогнозують, що семимільярдна дитина народиться в жовтні цього року в Індії, якраз коли Аднану Невичу виповниться 12. А до 2050 року населення планети, ймовірно, перетне межу в 9,3 млрд осіб.
Але ці глобальні питання поки мало турбують боснійського хлопця. Він каже, що найбільше мріє про поїздку на рибалку разом з татом. І легко погоджується на трохи більше допомоги його родині.
"Я б більше хотів, щоб допомогли моєму татові з лікуванням, а потім мені. Це все", - говорить шестимільярдний житель планети.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас