Сьогодні Росія домовлятиметься про закупівлю українських продуктів в свій держрезерв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні Росія домовлятиметься про закупівлю українських продуктів в свій держрезерв

Аграрний ринок
653
Росія може закупити українські продукти для свого державного резерву. Така можливість буде обговорюватися на сьогоднішній зустрічі делегації Федерального агентства з державних резервів Росії з керівництвом Держрезерву України.
"В ході візиту сторони планують обговорити можливості поставок українських продовольчих товарів до державного резерву Російської Федерації", - йдеться в повідомленні українського відомства. Також в ході дводенного візиту планується обговорити співробітництво в питаннях формування, зберігання і обслуговування державних матеріальних резервів.
Відкрите питання - які саме категорії продуктів російське відомство може придбати в Україні. Зерна цього року в Росії свого вдосталь (хоча в міру просування прибирання все частіше виникають сумніви, що аграріям вдасться вийти на прогнозований російським Мінсільгоспом результат в 90 млн тонн), крім того воно в середньому на 40 доларів/тонна дешевше, ніж в Україні, тому навряд чи зацікавить російський Держрезерв. А вершковим маслом, сухим молоком, м'ясними продуктами, які традиційно закуповуються в резерви, ми й самі не багаті.
З продуктів, які Україна теоретично могла б поставляти в засіки Російської Федерації, експерти виділяють цукор. Нагадаємо, що цього року виробництво цукру в нашій країні очікується на рівні 2,0-2,2 млн тонн, що значно перевищує внутрішню потребу.
Доступу на російський ринок для українського цукру вже рік безуспішно домагається аграрний блок уряду. Враховуючи специфічність процедури закупівель у держрезерв за державні кошти, експерти відзначають, що навіть у разі укладення контракту, угода буде надвигідною для української сторони. "На перший план виходить питання ціни, яка швидше за все не буде високою, оскільки платить держбюджет",-зазначив один з учасників ринку. Однак реалізація цукру до Росії, хай навіть з мінімальною маржею допомогла б розвантажити внутрішній ринок, де залишаються безгоспними мінімум 200 тис тонн цукрового піску, які можуть негативно впливати на внутрішні ціни.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас