Зерно бере обсягом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерно бере обсягом

Аграрний ринок
904
Про завершення збирання ранніх зернових вчора повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства. В Україні зібрано і обмолочено 34,2 млн т зерна. Для порівняння, на 3 серпня минулого року цей показник становив усього 26,3 млн т. За даними міністерства, середня врожайність зернових зросла з 24,7 до 30,6 ц/га.
Незважаючи на гарний урожай, експорт зерна в Україні падає. "Зростання врожаю має сприяти збільшенню експорту. Але після введення з 1 липня експортних мит на зерно його постачання скоротилися в рази, - говорить керівник групи "Німецько-український аграрний діалог" Хайнц-Вільгельм Штрубенхофф.- Якщо в червні було експортовано 1,5 млн т зерна, то в липні - всього 300 тис. т". Він пояснює, що після введення мит експортери були змушені на їх величину підвищити і ціни. Для пшениці був встановлений збір в 9% від контрактної ціни (але не менше 17 євро за тонну), кукурудзи - 12% (не менше 20 євро за тонну), ячменю - 14% (не менше 23 євро за тонну).
У результаті українську продукцію почали витісняти з зовнішніх ринків. "Росія зараз виставляє ціну в $240 за тонну - це мінімум на $30 нижче нашої ціни. Нам важко конкурувати з ними", - говорить гендиректор зернотрейдерської компанії "Волари" Юрій Гордейчук. Він зазначає, що порівнянна ціна зараз сформувалася, наприклад, у Франції, але там уряд виділяє дотації експортерам. "В Україні ж такого механізму немає, тому експорт зерна падає", - констатує Гордейчук.
Учасники ринку впевнені, що така ситуація невигідна і державі, і розраховують, що мита все ж таки будуть скасовані. "Введення мит на зерно було вигідне державі для поповнення бюджету. Але зараз їх дія знижує експортну виручку", - відзначає гендиректор агентства AAA Сергій Наливка. Заступник директора компанії GfK Ukraine Гліб Вишлінський нагадує, що мита на зернові були введені для забезпечення низької ціни на внутрішньому ринку. Але завдяки великому врожаю ціни можуть знизитися настільки, що аграрії недоотримають прибуток. На думку Юрія Гордійчука, якщо і далі будуть зберігатися експортні мита, то це буде тиснути на внутрішню ціну, що призведе до її зниження на 20-25%. За словами Сергія Наливки, зараз закупівельна ціна на ячмінь в Україні становить 1800 грн ($225) за тонну.
Отримати коментарі в Мінагрополітики вчора не вдалося. Глава відомства Микола Присяжнюк на телефонні дзвінки не відповідав. Проте досі в міністерстві заявляли про вигідність введення мит на експорт зернових.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас