Провину Юрія Луценка не визнали потерпілі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Провину Юрія Луценка не визнали потерпілі

Кримінал
6378
Вчорашнє засідання Печерського районного суду, який розглядає кримінальну справу стосовно колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, було присвячено продовженню допиту потерпілих. "Зараз я зачитаю вам ваші права", - сказав головуючий на засіданні суддя Сергій Вовк і запросив на трибуну співробітника МВС Сергія Третьякова.
Як відомо, на попередньому засіданні суду 18 серпня двоє з п'яти громадян, які мають процесуальний статус потерпілих від дій Юрія Луценка, заявили, що не вважають себе такими. Зокрема, водій колишнього першого заступника глави СБУ Володимира Сацюка Валентин Давиденко (за ним нібито незаконно велося стеження за розпорядженням Юрія Луценка) під час допиту в суді несподівано заявив, що не вважає свої права порушеними. Ще один потерпілий Микола Сидоренко (проходить по епізоду про нібито незаконне виділення квартири водю Юрія Луценка Леоніду Приступлюку) 18 серпня сказав, що також не має жодних претензій до екс-міністра. "Я постраждав від МВС, а не від Луценка", - підкреслив тоді він.
Суть виступу Третьякова звелася до того, що він, працюючи в міліції з 1982 року і будучи ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС, мав першочергове право на отримання квартири. "Мене викликали в прокуратуру і розповіли, що порушено справу про незаконне отримання квартири Приступлюком, - зазначив він.- І запитали, чи не вважаю я себе потерпілим. Я сказав, що вважаю, після чого написав відповідну заяву".
Допит Сергія Третьякова з боку захисту був різким і драматичним. Зокрема, адвокат Юрія Луценка Ігор Фомін після кількох запитань до потерпілого виявив, що в різний час той давав різні свідчення з приводу обставин появи в прокуратурі, а також спілкування зі слідчим. "То ви говорили, що дізналися про порушення кримінальної справи від слідчого усно, то з інтернету, то з тексту постанови, - з іронією констатував Фомін.- То ви стверджуєте, що вас викликали в ГПУ по телефону, то з канцелярії МВС, то повісткою! "
Третьяков ніяково мовчав. У свою чергу ще один адвокат Юрія Луценка - Олексій Баганець - відразу ж поцікавився у Сергія Третьякова, чи контактував він останнім часом зі співробітниками Департаменту внутрішньої безпеки (ДВБ) МВС. Інтерес не був випадковим - наприкінці минулого тижня соратник Юрія Луценка, народний депутат Геннадій Москаль ("Наша Україна-Народна самооборона") сказав, що після заяв деяких з потерпілих про відсутність у них претензій до екс-міністра інших потерпілих "для того, щоб не змінили свідчення", відвідали співробітники ДВБ МВС.
"Так, вони (співробітники ДВБ) в п'ятницю принесли мені повістку на сьогоднішнє засідання", - тихо відповів Сергій Третьяков. "Більше питань у мене немає", - зазначив адвокат і задоволено відкинувся на спинку крісла.
Останнім до допиту Сергія Третьякова приступив Юрій Луценко, який, як і його адвокати, почав з'ясовувати, звідки потерпілий вперше дізнався про отримання квартири Леонідом Приступлюком. Третьяков відповів, що знає про це з постанови про порушення кримінальної справи, пред'явленї йому слідчим. "Але з матеріалів справи випливає, що ви були у слідчого 10 грудня (2010 року), а постанову (про порушення кримінальної справи) датовано 11 грудня!", - обурився екс-міністр. "Значить, я помилився", - відповів, опустивши голову, Сергій Третьяков, а Юрій Луценко, обурюючись, розвів руками.
Після завершення допиту Третьякова суддя Вовк запропонував перейти до зачитування протоколів допитів двох інши потерпілих - Юрія Наріжного і Віктора Костенка, які також претендували на отримання квартир від МВС. Проте Олексій Баганець оголосив клопотання про неможливість подальшого слухання справи без присутності всіх потерпілих. Втім, Юрій Луценко відразу запропонував відкликати це клопотання, оскільки, як заявив суддя Вовк, обидва потерпілі "тяжко хворі". Суперечності між підсудним і адвокатом дозволили прокурору Віктору Клименку вимагати усунення захисника від процесу, що вивело Юрія Луценко з себе. "Ці три діячі (представники прокуратури) - моральні виродки, - кричав він, бігаючи по клітці.- Спасибі жителям Донбасу за прокурора..." Ще одне, останнє, нецензурне слово, екс-міністр вирішив не вимовляти, але присутні в залі і так зрозуміли сенс і голосно засміялись. Це вивело суддю з себе, і він видалив із зали всіх, крім учасників процесу.
За відсутності ЗМІ все-таки були зачитані свідчення Юрія Наріжного, з яких випливає, що він вважає себе постраждалим від дій Юрія Луценка. Разом з тим захисникам Юрія Луценка вдалося домогтися і зачитування заяви представника Віктора Костенка Ольги Гарбарчук про відмову Костенка від попередніх свідчень. "Дав нам можливість виправляти помилки шляхом покаяння, - йшлося в заяві.- Прошу зняти мої звинувачення".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас