Мінагрополітики: Значного зростання цін на хліб не очікується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінагрополітики: Значного зростання цін на хліб не очікується

Аграрний ринок
161
Надходження на переробку в борошномельні підприємства зерна врожаю 2011 р. буде запобігати зростанню оптово-відпускних цін на борошно і собівартість хліба, за умови стабільних цін на інші складові собівартості (допоміжна сировина, газ та електроенергія, заробітна плата з відрахуваннями, транспортні витрати і т.д.). Про це йдеться в офіційній відповіді Мінагрополітики на запит РБК-Україна.
"Враховуючи вжиті заходи, те, що виробництво зернових і зернобобових культур у поточному році очікується на рівні 47,4 млн т, що на 8,1 млн т більше, ніж у попередньому році, сьогодні рівень цін на зерно нижчий, ніж на початок року, і значного їх зростання не очікується", - прогнозують у міністерстві.
Зазначимо, потреби в хлібі та хлібобулочних виробах в Україні забезпечуються за рахунок його виробництва промисловими підприємствами, міні-пекарнями і безпосередньо господарствами населення.
"За даними Державної служби статистики України, споживання хліба і хлібопродуктів у 2010 р. склав 111,3 кг на душу населення в рік, що вище, встановленої мінімальної норми.
У 2010 р. в цілому підприємства галузі, що підлягають статистичної звітності, отримали 48,4 млн грн прибутку, при цьому 62,9% підприємств були прибутковими і отримали 147,5 млн грн прибутку, 37,1% підприємств отримали збиток 99,1 млн грн, в першу чергу, це ті підприємства, які не здійснюють переоснащення енергоємного та морально застарілого обладнання, що призводить до зростання питомої ваги енергоресурсів у собівартості хліба", - зазначили в Мінагрополітики.
У той же час, як зазначили у відомстві, держава встановлює граничні рівні рентабельності виробництва лише для хліба вагою вище 500 гр. "З борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного та житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів, а також хліб і хлібобулочні вироби для діабетиків". На інші сорти хліба державне регулювання не поширюється.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас