Активи порахують заново — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Активи порахують заново

Фондовий ринок
492
Чиновники НКЦПФР підготували проект "Про внесення змін до Положення про порядок визначення чистої вартості активів недержавного пенсійного фонду (відкритого, корпоративного, професійного)". Документ передбачає істотні зміни до існуючої методики. "Чинна редакція пропонує досить складний для розрахунків механізм визначення вартості акцій і облігацій, що вимагає значних витрат часу для осіб, які здійснюють управління активами недержавних пенсійних фондів, і не відображає на сьогоднішній день реальної вартості таких акцій і облігацій", - вважають в комісії.
Проект, зокрема, проливає світло на те, яким чином оцінювати куплені цінні папери, які під час перебування у портфелі НПФ були виключені з лістингу фондової біржі. Передбачається, що такі акції та облігації протягом перших 30 днів будуть оцінюватися за останньою балансовою вартістю (визначеною на день до дати виключення з лістингу), а по закінченні цього терміну - за нульовою вартістю.
У експертів дана норма викликає негативну реакцію. На їхню думку, в даному випадку потрібні як мінімум довші терміни для уцінки активів. "Як виведення акцій і облігацій з портфеля НПФ в умовах виключення їх з лістингу, так і оцінку їх за нульовою вартістю вважаємо необґрунтованими", - говорить Марія Сидорович, помічник керуючого інвестиційними та пенсійними фондами "КІНТО". Свою позицію вона аргументує тим, що відсутність торгів по цінних паперах окремого емітента (що є підставою для виведення паперів з лістингу) внаслідок низької ліквідності ринку не означає, що емітент не буде виконувати свої зобов'язання.
До того ж експертів дивує і той факт, що накопичений дохід (НД) за такими облігаціями враховуватися не буде. "На наш погляд, методика переоцінки облігацій повинна враховувати НД, інакше активи НПФ будуть увесь час занижені", - повідомив директор КУА-АПФ "Трійка Діалог Україна" Олександр Панченко.
Існуючі реалії, пояснює він, такі, що не так багато облігацій на ринку підходять під вимоги, встановлені для активів НПФ, але навіть ті, що підходять, не так часто реєструються через операції на біржі. За оцінками менеджера, за останні 60 днів таких угод було близько 10. "Значить, в більшості випадків біржового курсу для облігацій не буде, і, отже, ціна облігації в портфелі не буде змінюватися. А як же нарахований купонний дохід (НКД) по облігації, який додається щодня", - дивується він.
Ініціативу регулятора щодо врегулювання оцінки дефолтних облігацій учасники ринку вважають все ще актуальною, але сильно запізнілою. У своєму проекті НКЦПФР планує встановити понижуючий коефіцієнт 0,5 через місяць з моменту невиконання емітентом зобов'язань, а через три місяці з цієї ж дати - встановити нульову вартість такого активу. "На сьогодні, якщо фонд має проблемні облігації і не має можливості їх списати, оцінивши за реальною ціною (яка набагато нижче номіналу), це призводить до завищення вартості портфеля фонду і негативно позначається на його нових вкладниках, що заходять до фонду за завищеною ціною", - коментує Андрій Золотухін, керуючий директор "Драгон Есет Менеджмент". В цілому, на його думку, запропоновані комісією нововведення є концептуально правильними, хоча з деякими коефіцієнтами та термінами можна сперечатися.
У проекті комісії також пропонується інший підхід до оцінки грошових коштів і металів НПФ, які розміщені на рахунках банків, які не виконують своїх зобов'язань або з тимчасовою адміністрацією. У першому випадку оцінка проводиться із застосуванням коефіцієнта 0,9 з подальшим зниженням на 0,1 щомісяця.
При наявності ж тимчасової адміністрації в банку нараховані відсотки за депозитами і залишками на поточних рахунках не враховуються, а самі депозити і кошти на поточних рахунках в перші три місяці дії адміністрації оцінюються з коефіцієнтом 0,9, а в подальшому - з понижуючим коефіцієнтом на 0,1 щомісяця. А в тому випадку, якщо НБУ приймає рішення про ліквідацію банку, всі розміщені в ньому активи НПФ з цього дня враховуються з нульовим коефіцієнтом.
Профучасники фондового ринку, втім, вважають і ці норми недосконалими. "Якщо в банку введена тимчасова адміністрація, то яким чином процедури ліквідації або санації банку пов'язані з коефіцієнтами оцінки? Банк повертає або все, або нічого", - дивується гендиректор Concorde Asset Management Ростислав Седлачек. На його думку, якщо КУА може продати права вимоги по депозиту, то вона повинна мати свободу в оцінці такого активу. А якщо вони будуть оцінюватися в нуль, то й продати їх буде неможливо. Більш правильною, вважає експерт, у цій ситуації буде ініціатива про включення ІСІ в списки осіб, які мають право на компенсації від Фонду гарантування вкладів (адже більшість вкладників фондів - це фізособи). "Якщо ризики емітентів аналітиками ще можуть прораховуватися, то ризики введення тимчасової адміністрації в наші банки не піддаються аналізу", - аргументує він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас