Харків виходить на дорогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Харків виходить на дорогу

Фондовий ринок
1014
Сьогодні Харківська міськрада має прийняти рішення про випуск муніципальних облігацій на суму 100 млн. грн. для дофінансування програми підготовки до Євро-2012.
Позика буде випущена на три роки з терміном погашення не пізніше 31 грудня 2014 р. і під процентну ставку не більше 15% річних. Граничні витрати, пов'язані з позикою, у тому числі комісія та накладні витрати, мають становити не більше 1% від загальної суми.
Як повідомив віце-губернатор Харківської області Юрій Сапронов, в рамках цільової програми підготовки до Євро-2012 Харків отримав 1,352 млрд. грн., з яких 694 млн. грн. виділено з держбюджету, 168 млн. грн. з місцевих бюджетів, а інвестори профінансували 490 млн. грн. При цьому, за інформацією першого заступника Харківського міського голови Олександра Кривцова, в поточному році з міського бюджету Харкова на ремонт доріг в рамках підготовки до Євро-2012 профінансовано всього 28,99 млн. грн., з яких з держбюджету на ці цілі в нинішньому році надійшло лише 24 млн. "На жаль, є недостатнє і невчасне фінансування з державного бюджету низки об'єктів, внесених до державної цільової програми Євро-2012, що може призвести до перенесення термінів введення цих об'єктів в експлуатацію", - зазначив він.
За словами радника міського голови Харкова з фінансових питань Леоніда Улановського, для реконструкції автомобільних доріг, що є пріоритетним проектом у рамках програми підготовки міста до Євро-2012, бракує коштів у розмірі 100 млн. грн. "Найбільш підходящим джерелом фінансування може бути залучення коштів до міського бюджету у вигляді випуску облігацій внутрішньої місцевої позики. На сьогоднішній день процентна ставка за користування позиковими коштами відповідно до кон'юнктури фінансового ринку може бути нижчою, ніж існуючі кредитні пропозиції банківських установ", - вважає він.
Схоже, ринок зараз не особливо радий облігаціям - навіть ПДВ-бонди торгуються з прибутковістю 13,5-14,5%, а вони як-не-як ОВДП. Правда, Львів нещодавно домовився з інвестиційною компанією "Арт-Капітал" про перерозміщення муніципальних облігацій на суму 90 млн. грн. терміном на три роки під 13,95%. Тож, за оцінками експертів, Харків має шанси вписатися в дозволені Мінфіном "не вище 15% річних", хоча умови на ринку на даний момент складаються не найкращим чином.
В принципі, Харків має пристойну кредитну історію, оскільки не був помічений в ухиленні від виплати по раніше випущених зобов'язаннях (на даний час всі випуски муніципальних бондів вже погашені), а також сім років підтримує рейтинги в Moody's і Fitch, що знаходяться на одному рівні з суверенними рейтингами України. Правда, цей факт у світлі останніх подій на світових фінансових ринках не є показником.
І все ж аналітики не прогнозують пожвавлення ринку муніципальних облігацій в найближчому майбутньому, оскільки Міністерство фінансів, дозвіл якого необхідний для емісії муніціпалок, дає їх в основному тільки в рамках програм рефінансування поточного боргу. Тож Харкову пощастило.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас