Експерт: Ціни на зерно в РФ різко почали зростати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ціни на зерно в РФ різко почали зростати

Аграрний ринок
551
Ціни на зерно в РФ, що падали останнім часом, на минулому тижні різко розвернулися в європейській частині країни і почали зростати.
Як повідомив "Інтерфаксу" генеральний директор ТОВ "ПроЗерно" Володимир Петриченко, причина такого руху, перш за все, в зростанні попиту експортерів як на пшеницю, так і на ячмінь. Закупівельні ціни на пшеницю в портах Чорного моря зросли до 6,4-6,5 тис. рублів за тонну (на умовах СРТ). Оскільки поки якість російського зерна відносно невисока, експортний попит істотно підвищує ціну на якісне зерно. У цей час зростання цін на нього в два-три рази вище, ніж на фуражне зерно. "Природно, що спред між ціною пшениці 3-го і 5-го класів все більше розходиться", - зазначив аналітик.
За даними ТОВ "ПроЗерно", за тиждень із 5 по 12 серпня пшениця 3-го класу подорожчала на 335 рублів за тонну - до 5 125 рублів (на умовах EXW Європейська Росія). Пшениця 4-го класу стала дорожче на 260 рублів за тонну, її ціна піднялася до 4 720 рублів. Ціна на фуражну пшеницю росла повільніше - за тиждень вона зросла на 130 рублів за тонну і склала 4 240 рублів.
Як вважає В.Петриченко, поворот в цінах на пшеницю, який чекали сільгоспвиробники, "всерйоз і надовго". У той же час для внутрішніх цін на ячмінь є дуже серйозний обмежувач у вигляді експортних цін, які перестали зростати, зазначив він.
В.Петриченко уточнив, що в азіатській Росії поки ще йде процес перебудови цін на новий урожай. "І оскільки збирання врожаю тут тільки на старті, то багато ще попереду, хоча з огляду на європейську частину тепер подальших різких провалів чекати не варто", - заявив він.
Що ж до цін на жито, що вони "поки стоять окремо від процесу підвищення". "Причина, можливо, в певному технологічному відстроченні її прибирання і ціноутворення, яке проходить в даний момент, - сказав він. - Ціна нового врожаю бачиться набагато нижчою від колишніх цінових рівнів, тому так дуже різко падають ціни - жито вже стало дешевше фуражної пшениці".
За даними ТОВ "ПроЗерно", за тиждень з 5 по 12 серпня ціна на жито впала на 475 рублів за тонну - до 3755 рублів.
Проте надалі падіння цін на це зерно якщо і буде, то досить обмеженим, вважає аналітик.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас