Господарки накрутили ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Господарки накрутили ціни

Аграрний ринок
1913
В Україні розпочався сезон домашньої консервації - населення масово скуповує овочі та фрукти для приготування домашніх заготовок на зиму. Традиційно цей період характеризується зростанням ціни на цю продукцію, що більшою мірою зумовлене спекулятивними факторами. За інформацією аналітиків компанії "АПК-Інформ: овочі та фрукти", підвищений попит на овочі та фрукти був зафіксований вже на початку поточного тижня.
Фахівці відзначають, що в першу чергу активізувалася торгівля овочевою групою - томатами, баклажанами, цибулею і перцем. Підвищення попиту відразу позначилося на ціні: якщо минулого тижня постачальники змушені були знижувати ціни, щоб хоч якось стимулювати торгівлю, то вже на цьому тижні ситуація стала прямо протилежною. "На поточному тижні в результаті зростання попиту багато з них змогли навіть підвищити ціни на овочі", - відзначають в компанії "АПК-Інформ: овочі та фрукти".
Зростання цін на овочі - явище, якого плодоовочевий ринок не бачив вже кілька тижнів. Раніше відзначалося стрімке падіння вартості овочів.
Ця ситуація - перша перевірка на міцність оптових ринків сільгосппродукції, створення яких і замислювалося як спосіб мінімізації цін на овочеву продукцію. Як мінімум про це неодноразово заявляли чиновники і уряд. Наскільки такі очікування виправдаються, покажуть найближчі тижні. За оцінками Тетяни Гетьман, керівника проекту "Агроогляд: овочі та фрукти", оптові ринки можуть підвищити ефективність торгівлі і знизити роздрібні ціни по деяких категоріях продуктів на 15%. Проте ступінь їх впливу на цінову кон'юнктуру безпосередньо залежить від обсягу торгів. Зараз, в пікові дні - у вихідні - обсяг продажів на новоствореному ринку "Столичний" досягає рекордних 3 тис. т/добу. Відзначимо, що зростання цін на овочі небажане не тільки з соціальної точки зору. Їх здешевлення було основною причиною дефляції в Україні, яку за підсумками липня зафіксував Держкомстат. Індекс споживчих цін на товари та послуги в липні знизився на 1,3% в порівнянні з червнем, і це зниження - "заслуга" різкого падіння цін на овочі. За місяць їх ціна впала на 33%.
Зазначимо також, що наприкінці літа – на початку осені відбувається зростання цін на цукор. На нього впливають відразу два чинники - те ж підвищення попиту з боку населення для приготування консервації, яке накладається на традиційне для кінця сезону вичерпання запасів. Історично на період максимального попиту припадає мінімальна пропозиція солодкого продукту, що створює сприятливий ґрунт для спекулятивного зростання цін. Однак у цьому сезоні є ймовірність, що Україна не побачить сезонного сплеску цін на цукор внаслідок великого врожаю буряків, цукор з якого почне надходити на ринок уже у вересні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас