Експерт: Євро може повторити долю радянського рубля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Євро може повторити долю радянського рубля

Валюта
4264
Колишні радянські республіки після розвалу СРСР недовго користувалися рублем, але відмовилися від єдиної валюти, що спровокувало гіперінфляцію.
Розбіжності між європейськими країнами щодо порятунку "відстаючих" можуть призвести до того, що євро повторить долю радянського рубля, вважає головний економіст британського банку HSBC Стівен Кінг, колонка якого опублікована в Financial Times. У зв'язку з цим він виступив на захист Європейського Центробанку, який закачує ліквідність в державні облігації проблемних країн. ЄЦБ став тим єдиним фінансовим інститутом, який прийшов на допомогу євро, а в рубля після розвалу СРСР такої можливості не було, вважає аналітик.
Розвал Радянського Союзу на початку 1990-х років призвів до знищення єдиної валюти, яка недовгий час була єдиним скріплювальним фактором серед колишніх союзних республік, не рахуючи країн Балтії, вони відразу відмовилися від рубля. Саме з цим недовгим періодом Стівен Кінг порівнює нинішню ситуацію в зоні євро.
"У 1993 році, проте, зона рубля вибухнула: від Вірменії до Азербайджану і від Білорусі до Грузії стали з'являтися нові валюти. Якщо раніше там були рублі, то тепер стали драми, манати і менати", - міркує старший економіст HSBC.
Навесні 1993 року рубль минув точку неповернення - Центробанк Росії відмовився від грошових купюр, надрукованих з 1961 по 1992 рік. "Замість цього країни вибрали перехід на власні валюти: друкування грошей стало єдиним способом, за допомогою якого вони могли фінансувати свої абсурдні запозичення. Неминуче багато з щойно оперених республік скотилися в гіперіфляцію", - зазначає Стівен Кінг. Аналітик зазначає, що тоді зовнішні ринки запозичень для колишніх республік СРСР були закриті, і крім друкування грошей залишався лише один спосіб позичати - йти з простягнутою рукою до колишніх сусідів по Союзу.
Було б божевіллям припустити, що фіскальна безладність на колишній радянській території порівнянна з нинішньою єврозоною, говорить аналітик британського банку. Але зазначає, що перед європейцями стоять схожі проблеми: різке зниження доходів, слабке економічне зростання, а в деяких випадках відсутність доступу на міжнародні ринки запозичень. Крім того, нужденним країнам півдня важко достукатися до кредиторів з півночі, каже Стівен Кінг. "І в багатьох випадках плани порятунку не працюють: програми фіскальної консолідації стикаються зі зростанням вартості запозичень, створенням особливо нестійкої кон'юнктури, як фінансової, так і політичної", - вважає експерт.
"Отже, чи може єврозона повторити долю зони рубля? Чи можуть протиріччя у фіскальній політиці та розбіжності між кредиторами і позичальниками насправді перевернути систему? Здається, що ні, але знову повторю - на початку 1992 року ніхто теж не думав, що рублева зона розпадеться", - резюмує Стівен Кінг.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас