Уряд відчуває газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд відчуває газ

Енергетика
272
Уряд затвердив держзамовлення обсягом $35 млн. на пошук родовищ нафти і газу в 2011 р., говориться в поширеному вчора повідомленні Кабміну. За рахунок цих коштів планується підготувати шість перспективних нафтогазових об'єктів з прогнозними ресурсами 22 млн. т умовного палива. За підсумками геологорозвідки очікується приріст 0,5 млн. т запасів нафти і газового конденсату, 3 млрд. куб. м газу, а також 0,5 млрд. куб. м метану вугільних родовищ. Також передбачені роботи з геологічної зйомки на шельфі Чорного та Азовського морів.
Крім згаданих $35 млн., Кабмін також виділить в поточному році $1,6 млн. на розробку технологій у сфері енергетики. Зокрема, за рахунок цих коштів буде профінансовано створення інформаційно-аналітичної системи видобутку нафти і газу, а також проведення геолого-економічної оцінки перспективних нафтогазових структур на сході України для їх відбору.
На думку аналітика інвесткомпанії "Профіт Гарант" Сергія Дубова, здійснення таких планів дозволить в перспективі наростити вітчизняну видобуток вуглеводнів, що буде сприяти зниженню залежності України від дорогого російського імпорту.
"Проте існує велика ймовірність, що нові родовища зажадають набагато більших інвестицій і сучасних технологій для освоєння, тому що вони будуть набагато більш важкодоступними і складними, з точки зору геології", - сказав "i" експерт. Тому без залучення іноземних інвестицій, зазначив він, український нафтогазовидобуток обійтися не зможе.
НАК "Нафтогаз України" також готовий інвестувати власні кошти в освоєння родовищ. Держхолдинг планує протягом двох років, до 2013 р., інвестувати в розробку вітчизняних газових родовищ $300 млн. Ці кошти, як розповів міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, будуть спрямовані на будівництво нових компресорних станцій і реконструкцію об'єктів. У паливному відомстві розраховують, що подібні заходи дозволять держкомпанії "Укргазвидобування", яка входить в структуру "Нафтогазу", збільшити річний видобуток на 1,2 млрд. куб. м в порівнянні з показником 2010 р. (14,8 млрд. куб. м).
Також представники різних міністерств і відомств не раз звертали увагу на важливість розширення співробітництва з великими іноземними компаніями, які володіють значним досвідом розробки глибоководних родовищ, для розвитку видобутку газу на шельфі Чорного та Азовського морів.
Олександр Тодійчук, президент Київського міжнародного енергоклубу, вважає, що українське законодавство, що визначає правові норми видобутку нафти і газу, повинне створювати всі умови для ефективної реалізації проектів розробки родовищ, оптимізації умов інвестування, спрощення податкового, митного та природоохоронного регулювання. Також, за словами експерта, важливо в цілому спростити дозвільну систему і всю регуляторну основу угод про розподіл продукції.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас