Збір врожаю допоможе Україні прискорити зростання ВВП у третьому кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збір врожаю допоможе Україні прискорити зростання ВВП у третьому кварталі

Аграрний ринок
375
Зростання ВВП України в третьому кварталі 2011 року прискориться до 4,4% з 3,8% у другому кварталі завдяки сезонному фактору - збору зернових, урожай яких очікується приблизно на чверть більшим за торішній, вважають учасники щомісячного опитування Reuters.
"Третій квартал кожного року традиційно показує більш активну динаміку зростання ВВП у зв'язку з активізацією ділової активності бізнесу після періоду літніх відпусток, а також за рахунок збору врожаю... Очікується, що в третьому кварталі цього року динаміка зростання ВВП буде трохи вищою, ніж в другому", - сказав голова правління банку Хрещатик Дмитро Гриджук.
Згоден з цим і аналітик українського Альфа-Банку Олексій Блінов, який очікує, що в третьому кварталі реальний ВВП зросте на 5% у річному вираженні.
"Помітну роль у цьому кварталі буде грати сільськогосподарський сектор, де врожай зернових повинен перевершити минулорічний", - сказав він.
Нагадаємо, що, згідно з опублікованими минулого тижня попередніми даними Державної служби статистики, зростання ВВП у другому кварталі 2011 року порівняно з аналогічним періодом минулого року сповільнилося до 3,8% з 5,3% відсотка в першому кварталі 2011 року та 5,5% у другому кварталі 2010 року.
За словами аналітиків, що взяли участь в опитуванні, уповільнення динаміки ВВП у другому кварталі було передбачуваним і тому не відбилося на оцінці річного ВВП: середньоарифметичний прогноз зростання української економіки в 2011 році залишився на рівні 4,7%, як і минулого місяця .
Як повідомлялося, уряд очікує в 2011 році на зростання ВВП на 4,7% в порівнянні зі збільшенням на 4,2% в 2010 році і уповільнення інфляції до 8,9% з 9,1%.
Разом з тим, представники 15 банків та інвестиційно-аналітичних компаній зберегли незмінним консенсус-прогноз інфляції 2011 року - на рівні 11%, не припускаючи значної зміни рівня споживчих цін у липні. За їх оцінками, за минулий місяць ціни могли зрости в середньому на 0,1%.
Троє з 15 учасників опитування припустили, що в липні може бути зафіксована традиційна для попередніх років сезонна дефляція в діапазоні 0,2-0,5% завдяки зниженню цін на сільгосппродукцію, пропозиція якої зростає в літній період.
Але, відзначають експерти, незважаючи на окремі оптимістичні оцінки, консенсус-прогноз зростання споживчих цін у липні в річному вираженні залишився на високому рівні 12% в порівнянні з інфляцією в 6,8 відсотка, зафіксованої в липні минулого року. За даними Держстату, в червні до травня споживчі ціни зросли на 0,4%, а до червня 2010 року - на 11,9%.
Нагадаємо, що попередні дані про стан платіжного балансу в першому півріччі, опубліковані на початку тижня Національним банком, не зробили істотного впливу на річні консенсус-прогнози поточного і фінансового рахунків платіжного балансу.
За даними НБУ, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України в січні-червні 2011 року досяг $2,522 млрд в порівнянні з профіцитом на суму $552 млн за аналогічний період минулого року.
Дефіцит був сформований зростаючим негативним сальдо торгівлі товарами - воно збільшилося до $5,197 млрд з $2,047 млрд у січні-червні 2010 року. За рахунку операцій з капіталом і фінансових операцій профіцит у січні-червні 2011 року виріс до $4,310 млрд з $3,875 млрд за аналогічний період минулого року.
Прогноз курсу гривні на кінець року зберігся на позначці 8,06 гривні за $1 завдяки надії на невелике перевищення припливу валюти в країну над відтоком.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас