Інвестори обходять стороною Італію та Іспанію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори обходять стороною Італію та Іспанію

Фондовий ринок
737
Інвестори уникають Італії та Іспанії, побоюючись "порятунку" за грецьким сценарієм. До того ж прибутковість з держоблігацій Італії та Іспанії б'є рекорди. Країни вичерпають запаси готівки у вересні та лютому відповідно, якщо втратять доступ до ринку.
Merrill Lynch Global Wealth Management буде уникати вкладень будь-якій частині зі своїх $1,5-трильйонних активів в іспанські чи італійські облігації, оскільки його керівники сумніваються, що другий пакет допомоги Греції зупинив розвиток боргової кризи в Європі.
Підрозділ Bank of America відмовляється від бондів з Греції, Португалії, Ірландії, Іспанії та Італії з квітня 2010 року, заявив Bloomberg Йоханнес Джусто, старший портфельний стратег Merrill Lynch у Лондоні. Схожої позиції дотримується німецька DWS Investment, що управляє 390 млрд доларами своїх клієнтів, і Legal & Investment Management.
Відсутність ентузіазму в інвесторів пов'язана з ризиками останнього пакету допомоги Греції, затвердженого два тижні тому. Зокрема, план порятунку Греції припускає "добровільну" участь банків та інших приватних власників держоблігацій країни. Незважаючи на спроби заспокоїти ринки, прибутковість італійських та іспанських облігацій продовжує зростати.
"Ми не впевнені, що це остаточні скорочення. Залишається питання, де, крім Греції, будуть подібні скорочення", - заявив Джусто, маючи на увазі втрати, яких зазнають приватні інвестори через обмін боргових паперів Греції на її держбонди з більш віддаленою датою погашення.
Обсяг запозичень Італії становить 1,8 трлн євро, що робить її найбільшим облігаційним ринком регіону. Крім того, в Італії за підсумками цього року, як очікується, буде другий за величиною рівень боргу по відношенню до ВВП в єврозоні. З показником 120% від ВВП Італії випередить тільки Греція з 158% держборгу.
Рівень боргового тягаря Іспанії складе 68,1%, що нижче за аналогічні показники Франції та Німеччини, а бюджетний дефіцит склав минулого року 9,2% (за цим показником Іспанію випереджають Греція та Ірландія).
Чи варто вкладатися в борги периферійних країн Європи, можна вирішити, відповівши для себе наступні питання: чи вірите ви у зміцнення євро, чи бачите ви рішення боргових проблем країн єврозони і чи є потенціал подальшого падіння цін облігацій, перераховує Маріанна Ткаченко, керівник портфелем облігацій "Allianz РОСНО Управління Активами".
Очевидно, що вирішити проблему боргу без реструктуризації буде неможливо. "Рішення буде компромісним і не ідеальним через велику кількість договірних сторін, відповідно, і велику кількість протиріч, - говорить Маріанна Ткаченко BFM.ru. - Терміни схвалення ключових рішень незрозумілі, тому що жодних жорстких часових рамок немає. При цьому ймовірне подальше зниження рейтингів міжнародними рейтинговими агентствами".
Ці чинники, разом узяті, визначать високу волатильність і потенціал падіння цін облігацій в межах 25% від поточних рівнів, прогнозує експерт. Крім того, реструктуризація буде припускати прощення від 25 до 50% боргів, тобто прибутковість з облігацій буде не 16-32%, а набагато нижче.
"З урахуванням усього перерахованого показник прибутковість/ризик за цими інструментами стоїть на рівні, нижчому за одиницю, - вказує керівник портфелем облігацій "Allianz РОСНО Управління Активами". - При цьому показник прибутковості обмежений, а показник ризику порівняємо з вкладеннями в акції, зважаючи на що варто було б утриматися від вкладень в ці інструменти".
Динаміка цін на облігації відлякує
Велика частина інвесторів справедливо побоюється нарощувати вкладення в облігації країн єврозони: про це цілком однозначно говорить динаміка цін на облігації, говорить Маріанна Ткаченко.
У вівторок, 2 серпня, прибутковість десятилітніх облігацій Іспанії та Італії, четвертої і третьої за величиною економік єврозони, поставила нові історичні для валютного союзу рекорди. Спред з таких іспанських паперів до німецьких бондів перевищив 4 відсоткових пункти, за даними The Wall Street Journal.
Прибутковість десятирічних італійських держбондів також різко зростає, а спред до німецьких паперів розширився більш ніж на 0,3 відсоткових пункту. В середині європейського торгового дня вівторка прибутковість італійських держбондів становила 6,15%, іспанських - більше 6,33%.
Під ударом на торгах вівторка опинилися акції італійських фінансових організацій: акції банку Intesa Sanpaolo втрачають близько 3%, UniCredit - 3,18%.
Запаси готівки на кінець
"Італія та Іспанія вичерпають запаси готівки у вересні та лютому відповідно, якщо втратять доступ до ринкового фінансування", - попереджали раніше стратеги JP Morgan Chase & Co. Портфельний керівник у Legal & General Джонатан Клок також сумнівається в довгостроковій платоспроможності цих двох країн: "Я не думаю, що Італія та Іспанія зможуть здійснювати фінансування за поточних рівнів прибутковості [своїх держоблігацій]. І, враховуючи, що ЄЦБ, швидше за все, буде утримувати свої ставки, я турбуюся, що ці країни не будуть рости так, щоб зменшити свої борги".
"Панікує багато хто, але далеко не всі"
Merrill Lynch, який уникає покупок бондів периферійної єврозони, - авторитетне ім'я для фінансистів, зазначає Ігор Шибанов, начальник відділу грошових ринків Першого республіканського банку. "Але інвестори з не менш гучними іменами тримають сьогодні грецькі папери", - нагадує експерт BFM.ru.
Наприклад, у Deutsche Bank і BNP Paribas - на 61 млрд євро боргових зобов'язань цієї країни, у Agricultural Bank of Greece - 7,9 млрд євро. У чотирьох банків - австрійського Erste Group Bank, кіпрського Marfin Popular Bank, португальського Banco Comercial Portugues і французького Groupe BPCE - сумарно грецьких бондів на 5,7 млрд євро. Royal Bank of Scotland розмістив у грецьких паперах 1,2 млрд євро. "Крім того, Європейський Центробанк безпосередньо купив грецькі облігації на 50 млрд євро, а центральний Банк Греції - на 10 млрд євро. Панікує багато хто, але далеко не всі", - вважає Шибанов.
Незважаючи на структурні проблеми в економіці Іспанії, начальник відділу грошових ринків ПРБ вважає, що інвесторам не варто уникати іспанських боргових паперів - "з тієї ж причини, з якої інвестори беруть казначейські облігації США".
"Прибутковість бондів в 5,7% -6% досить приваблива. Іспанія увійшла до єврозони згідно з усіма правилами (на відміну від Греції, взятої в єврозону в поспіху, заради політичного тріумфу, в обхід чинних тоді критеріїв). Крім того, Мадрид мав динамічну економіку, бюджетний профіцит і низький рівень боргу протягом довгих років, поки не обрушилася криза 2008 року, - перераховує Ігор Шибанов. - Проблеми Іспанії з ринком нерухомості - ніщо, порівняно з проблемами в США або Великобританії".
Іспанія є пожежною стіною, брандмауером єврозони - Франція і Німеччина без зволікань зроблять все, щоб захистити її, впевнений Шибанов. "У світі існує маса грошей, яким треба вкластися хоч куди-небудь, і які будуть брати іспанські папери - це стосується пенсійних і взаємних фондів, центробанків, що біжать з долара, спекулянтів, для яких на прибутковість в 5% -6% є маса можливостей для покупок", - вважає начальник відділу грошових ринків ПРБ.
Італія та Іспанія не можуть розібратися з бюджетними дефіцитами, незрозуміло, який прогрес досягається, крім гасіння пожежі грошима, відзначає аналітик UFG Wealth Management Антон Толмачов. "Думки політиків можуть кардинально змінюватися, тому інвестувати гроші в облігації Греції чи Португалії можна тільки зі спекулятивних міркувань - тобто тих, які спочатку незастосовні до держоблігацій як безризикових інструментів", - підкреслює в розмові аналітик.
Наталя Іщенко
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас