Металурги чекають на осінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металурги чекають на осінь

390
За даними ОП "Металургпром", за сім місяців поточного року в Україні було вироблено 20,163 млн. т сталі, що на 7,5% вище за аналогічний показник 2010 р. (18,764 млн. т). Сайт ugmk.info, з посиланням на джерело в Кабінеті міністрів України, додає, що виробництво чавуну в січні-липні поточного року порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшилося на 4,4%, до 16,570 млн. т, а готового прокату на 11,1%, до 17,805 млн. т.
Якщо ж порівнювати місячні показники, то виробництво чавуну в липні зросло на 3%, до 2,33 млн. т, сталі на 1%, до 2,76 млн. т, готового прокату на 2%, до 2,417 млн. т.
Однак аналітик ІК BG Capital Євген Дубогриз звертає увагу на падіння середньодобових обсягів виробництва сталі в липні на 2% в порівнянні з червневим показником - при тому, що в червні вітчизняні металурги знизили виробництво на 7% до рівня травня. "Невтішні результати можна пояснити трьома причинами - слабкий попит на зовнішніх ринках напередодні Рамадана, брак коксівного вугілля, що імпортуються з Росії (з цієї причини знизилося виробництво на Дніпровському МК ім. Ф. Е. Дзержинського на 18%), і великий обсяг ремонтних робіт, що виконуються на Єнакіївському МЗ (також зниження на 18 %)",- говорить Євген Дубогриз.
"У липні середньодобова виплавка сталі в Україні була гіршою за наші очікування через технічні проблеми і/або труднощі з забезпеченням сировиною в ряду вітчизняних меткомпаній. На початку минулого місяця ми очікували на зростання на 2-5% м/м після зниження на 10% м/м в червні", - говорить аналітик ІК Astrum Capital Юрій Рижков.
За словами Євгена Дубогриза, виробничі показники галузі в липні могли б виявитися ще гіршими, але ВАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" зуміло відновити роботу доменної печі № 9 і збільшити поставки чавуну в конвертерний цех. Таким чином, виплавка сталі на АМКР збільшилася на 14%. Прес-служба "АрселорМіттал Кривий Ріг" з посиланням на голову адміністрації з виробництва Aлександра Іоськова на початку липня повідомила, що на підприємстві мають намір збільшити виробничі результати: "В червні виробництво основних видів продукції було знижено у зв'язку з тим, що доменна піч № 9 працювала нестійка. Вжитті у зв'язку з цим заходи вже дають свої результати, тому в липні ми очікуємо на вихід на колишній рівень виробництва.
Виробничі показники червня-липня пояснюються традиційним зниженням ділової активності, що пов'язане з літнім сезоном відпусток і початком священного для мусульман місяця Рамадан. "Аналогічна ситуація в українській металургії була і в 2009-2010 рр.", - згадує аналітик ІК Dragon Capital Олександр Макаров, додаючи, що в червні поточного року порівняно з травнем все ж був провал виробництва, викликаний аварійною зупинкою деяких металургійних агрегатів.
При цьому в Dragon Capital зазначають, що останніми тижнями експортні ціни відносно стабільні. "З довгомірного прокату вже почалося укладання контрактів на вересень, що призвело до незначного збільшення цін. А з плоского прокату ситуація не настільки райдужна. Наприклад, Алчевський МК, що спеціалізується на виробництві листа і слябів, має намір відновити виробництво квадратної заготовки на блюмінгу. Цей агрегат був зупинений більше півроку тому після виведення з експлуатації двохванних сталеплавильних агрегатів", - говорить Олександр Макаров. За його словами, напередодні літнього сезону 1 т гарячекатаних рулонів контрактували по $665, а в червні вже по $695. Квадратна заготовка по $645 в травні і $675 в червні.
Старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Іван Харчук без драматизму оцінює підсумки червня і липня для галузі: "Результати нормальні - ціни на сталь протягом липня росли, що повинно призвести до зростання виробництва сталі в кінці серпня і вересні". За його словами вже в поточному місяці є всі передумови для збільшення виробництва сталі в Україні. "Традиційно восени спостерігається сезонний сплеск попиту на сталь. Крім того, у деяких заводів потужності сильно недозавантажені, що дозволить легко збільшити їх виробництво", - впевнений аналітик "Трійка Діалог Україна".
За словами Юрія Рижкова, в серпні середньодобова виплавка сталі, швидше за все, виросте на 3-5%: "Ми очікуємо, що на тлі сезонних коливань попиту на метал у світі виробництво сталі в Україні в третьому кварталі 2011 р. знизиться на 2-4% кв/кв, а в четвертому кварталі виросте на 6-8% кв/кв".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас