Експерт: Зерно в Україні дорожчати не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Зерно в Україні дорожчати не буде

Аграрний ринок
410
Сьогодні в Україні немає передумов для зростання внутрішньої ціни на зерно. Про це розповів експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк.
"Немає передумов для підвищення ціни на хліб. Тому що в Україні запроваджено експортне мито на зернові від 9 до 14%. Зараз експортне мито буде утримувати зростання внутрішніх цін на зерно і таким чином зерно, яке піде на внутрішню переробку, не буде сильно рости в ціні. Можливо, можна спрогнозувати максимум 5%, але я думаю, що це також малоймовірний сценарій", - переконаний експерт.
Т. Гагалюк нагадав, що цього року згідно з прогнозами Україна матиме досить позитивний урожай зернових на рівні 48 млн тонн, але щоб прогнозувати, якою буде ціна, потрібно звертати увагу на собівартість вирощування зернових культур.
"Ми бачимо, що за результатами поточного року рентабельність виробництва зернових культур буде на рівні 46%. Однак у структурі витрат на виробництво зернових найбільшу частку займають мінеральні добрива - 28%. Тому ціни на зернові також залежать від цін на ресурси аграрного виробництва", - зазначив він.
Разом з тим з 12 по 26 липня цього року ціни на ячмінь піднялися майже на 15% - з 1600 до 1760 грн за тонну. Про це у коментарі УНН розповів президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса.
На питання кореспондента інформагентства, чи варто очікувати, що найближчим часом ціни на зерно можуть зрости, А. Ліссітса відповів, що все залежить від експортного мита після 1 січня 2012 року. Якщо його не продовжать, то ціна збільшиться мінімум на 10-15%.
Крім того, почесний президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України, голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич спрогнозував, що найближчим часом збільшення цін на хліб не буде. Експерт також повідомив, що 3 місяці тому ціна на продовольчу пшеницю становила 2 тис. 200 грн за тону, а на сьогодні лише 1200 - 1500 грн.
Він також пояснив, що основними перешкодами у формуванні низької ціни на хліб є податок на додану вартість і мито, яке додатково серйозно вдарило по конкурентоспроможності.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас