У Білорусі назвали нову причину економічної кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Білорусі назвали нову причину економічної кризи

Казна та Політика
1217
Криза в економіці Білорусі сталася в тому числі через те, що країна захопилася екстенсивними механізмами росту. Про це заявив прем'єр-міністр Білорусі Михайло Мясникович.
Чиновник пояснив, що уряд видав велику кількість кредитів, бюджетних позичок та пільг і займалося протекціонізмом. "Цих умов більше не буде, занадто хвороблива плата за їх використання", - цитує Мясникович агентство. За даними "БелТА", прем'єр-міністр також зажадав від Мінфіну і міністерства з податків і зборів стягнути з підприємств заборгованість, що накопичилася перед бюджетом.
Білорусь в травні 2011 року змушена була піти на девальвацію місцевого рубля, опустивши курс національної валюти по відношенню до долара більш ніж на 50 відсотків. Девальвація одразу призвела до різкого стрибка інфляції.
Незважаючи на девальвацію, валютний ринок в Білорусі все ще не розморожений: як прості громадяни, так і компанії зазнають труднощів при покупці доларів, євро або російських рублів.
Валютна криза в Білорусі стала набирати обертів з кінця 2010 року, відразу після виборів президента країни, що пройшли в грудні. Протягом весни 2011 року президент Білорусі Олександр Лукашенко давав кілька пояснень кризи. У середині квітня він заявляв, що дефіцит валюти пов'язаний з подорожчанням нафти на світовому ринку, а на початку квітня - що дефіцит виник через те, що Білорусі влітку належало підвищити митні збори на імпортні автомобілі до рівня російських.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас