Компанія в США вимагає від Тимошенко більше 18 мільйонів доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанія в США вимагає від Тимошенко більше 18 мільйонів доларів

Енергетика
1536
Американська компанія Universal Trading & Investment Co., Inc (UTICo) подала позов проти екс-прем'єра, вимагаючи від неї виплати боргів компанії "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) на суму 18,3 мільйона доларів. Про це повідомляє видання KyivPost, яке має текст позову.
Позовна заява UTICo була подана до суду в Нью-Йорку на початку липня. Цим позовом UTICo намагається домогтися виплати боргу компанії ЄЕСУ, яка в 90-х роках була посередником у продажу середньоазійського і російського газу в Україну і Східну Європу і яку деякий час очолювала Тимошенко. UTICo також звинувачує Тимошенко в тому, що і приховувала доходи та активи ЄЕСУ від кредиторів, виводячи їх в офшори і під власний контроль.
Перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін 21 липня також заявив про наявність у прокуратури доказів про виведення прибутку ЄЕСУ від торгівлі газом в офшори.
У позові UTICo значиться, що Тимошенко перешкоджала стягуванню боргу з ЄЕСУ, і додається, що "за законами Нью-Йорка, засуджений борг може бути стягнуто з людини, в якої гроші боржника". Такою особою UTICo вважає Тимошенко.
Нардеп Сергій Власенко, який в БЮТ займається питаннями, не зміг прокоментувати цей позов проти Тимошенко в американському суді, пояснивши, що через судові перипетії в Україні поки що не ознайомився з ним.
Сама Тимошенко подала позов до суду в Нью-Йорку проти Дмитра Фірташа, співвласника компанії RusUkrEnergo, якого вона звинувачувала в змові з метою маніпулювання рішенням арбітражного суду Стокгольма, що, за словами Тимошенко, призвело до вихолощення запасів природного газу України.
Крім того, у власній позовній заяві UTICo зазначає, що в разі наявності будь-яких відшкодувань на користь Тимошенко за позовом проти Фірташа, UTICo прохання накласти арешт на частину цих відшкодувань розміром до 18,3 мільйона доларів, плюс законні відсотки, до закінчення судового слухання у справі "UTICo проти Тимошенко".
Компанія UTICo, яка заснована в штаті Массачусетс в 1993 році, займається консалтинговою діяльністю, а також надає брокерські та колекторські послуги. Загалом комерційні відносини двох компаній почалися в 1993-94 роках, коли UTICo на прохання ЄЕСУ шукала для компанії Тимошенко покупців на різну продукцію за 2% комісійних від вартості контракту. UTICo знаходила покупців і надавала послуги з справлянням грошей з її боржників, але ЄЕСУ нібито так і не заплатила комісійні цього брокера. Саме за це і за репутаційні втрати UTICo вимагає 18,3 мільйона доларів тепер у Тимошенко.
Згідно з даними електронного реєстру судових рішень США видно, що справа між ЄЕСУ і UTICo вже роками тягнулася в американських судах.
Суди тривали понад сім років, і за відсутністю будь-якої реакції ЄЕСУ 7 липня 2005 р. суд визнав переможцем у справі UTICo, а ЄЕСУ зобов'язав виплатити позивачеві більше 18 мільйонів доларів. У лютому 2006 року через відсутність апеляцій окружний суд Массачусетса остаточно підтвердив кінцеву легітимність цього рішення.
Відзначимо, що Тимошенко неодноразово заявляла, що всі суди України, в тому числі і Верховний суд, підтвердили, що жодних зловживань в ЄЕСУ не було.
З 2000 року UTICo через ЄЕСУ також судилася з екс-прем'єром і соратником Тимошенко Павлом Лазаренком, якого в 2004 в США засудили до 9-річного терміну ув'язнення за звинуваченням у відмиванні грошей. Справа "UTICo проти Лазаренка" була розгромлена адвокатом останнього, пише видання.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас