За непокору - війна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За непокору - війна

Аграрний ринок
2037
Невміння російського прем'єра Володимира Путіна красиво програвати в грі під назвою "Побудуй СРСР заново" часто виливається для сусідів у дрібні до смішного неприємності. Як повідомляє Россільгоспнагляд, ветеринарні органи держав - членів Митного союзу (Росія, Білорусь, Казахстан) вирішили ввести тимчасові обмеження на імпорт продукції тваринного походження ряду українських підприємств. Таке рішення було ухвалене за підсумками переговорів представників Россільгоспнагляду, Мінсільгосппроду Білорусі та Мінсільгоспу Казахстану.
Так, за результатами переговорів було вирішено зберегти право поставок продукції тваринного походження в РФ з трьох українських підприємств: "Техмолпром", "Хмельницька маслосирбаза" і "Птахофабрика Снятинська Нова", а також включити до реєстру підприємств третіх країн підприємство ТОВ ВМП (забій свиней).
При цьому, якщо Ветслужба України не надасть протягом місяця гарантій усунення зазначених в ході інспекції недоліків на продукцію, вироблену цими підприємствами, то будуть введені тимчасові обмеження і для них теж.
Крім цього, було вирішено ввести тимчасові обмеження на право поставок продукції до подання протягом місяця матеріалів про усунення недоліків і гарантій шести підприємств - "Моліс", "Компанія Зевс ЛТД", ДП "М'ясокомбінат Зоря", "Білоцерківський молочний комбінат", "Конотопм'ясо", "Молочний дім".
Крім того, 22 компанії не пройшли інспекцію і отримали тимчасові обмеження на ввезення на територію ТЗ. Це "Спартак" "Крижопільський філія" "Інтер Фуд", "Елітекс", "Комплекс Агромарс", "Прилуки-Агропереробка", "Звенигородський сироробний комбінат", "Жашківський маслозавод", "Літинський молочний завод", "Ічнянський молочноконсервний комбінат" , "Куп'янський молочноконсервний комбінат", "Свіженька", "М'ясопереробний комплекс ЛТД".
Наразі не можуть бути включені до Реєстру підприємств третіх країн "Вімм-Білль-Данн Україна", філія "Вімм-Білль-Данн Україна" - "Харківський молочний комбінат", "АПК-Інвест", "Заготзбут", "Переяславський експериментальний комбінат хлібопродуктів", "Тавр Плюс", "Дружба народів Нова", "Літинський м'ясокомбінат", "Заготсервіс" і "Ермій".
Це вже не перша заборона Росії щодо України. У січні 2006 р. було введено заборону на ввезення української м'ясної і молочної продукції. Наприкінці грудня 2010 року Россільгоспнагляд дозволив 11 українських підприємствам поставляти тваринницьку продукцію в Росію. З 1 липня 2010 р. відомство скасувало заборону на ввезення м'яса птиці з Україною, з 5 березня того ж року була скасована заборона на ввезення до Росії українських яловичих консервів. А з 8 липня РФ ввела на три роки загороджувальне мито на імпорт української карамелі.
Експерти та учасники ринку називають відразу кілька причин для нинішнього заборони української продукції. Як відзначає аналітик "ААА" Марія Колесник, політичні аргументи очевидні у світлі вступу України до Європейського Союзу або в Митний союз. Російський прем'єр Володимир Путін заявляв, що Митний союз буде більш вигідним для України, ніж зона вільної торгівлі з ЄС і навіть погрожував ввести заборону на імпорт українських товарів у разі її створення. Однак прем'єр РФ не зміг переконати президента Віктора Януковича прийняти будь-які конкретні рішення щодо вступу до Митного союзу ЄЕП. У квітні глава українського МЗС чітко позначив, що наш країна розраховує створити зону вільної торгівлі з Європейським союзом. При цьому співпраця з Митним союзом з Росією, Білоруссю і Казахстаном розглядається лише за формулою "3+1" без вступу в цю організацію. Подібні заяви, відповідно, не залишилися непоміченими російською стороною.
Економічна сторона також має незаперечну важливість при рішенні про відмову. У червні представники російської молочної промисловості звернулися до російського Міністерства сільського господарства з проханням обмежити імпорт українського сиру.
Однак виробники не впали у відчай, оскільки давно ринок Росії є непередбачуваним і несе великі ризики для підприємств.
Як зазначає начальник відділу по роботі з інвесторами та ЗМІ "МХП" ("Дружба Народів") Анастасія Соботюк, компанія отримала дозвіл на експорт до Росії зовсім недавно, але так нічого і не відправила до сьогоднішнього дня. "Нам це було не треба, оскільки в Україні божевільний попит на цю продукцію", - відзначає вона.
За словами голови ради директорів "Союзу молочних підприємств", голови ради директорів компанії "Терра Фуд" Вадима Чагаровського, основні втрати понесуть насамперед сировари. За його словами, в Росії зараз надлишок свого сиру, і українські підприємства перешкоджають його збуту. "Тому заборона може протривати до вересня, поки не зросте споживання сиру", - говорить він.
Торік поставки сиру були на рівні 70 тис. т. А втрачений прибуток українських сироварів, за грубими підрахунками, може скласти близько $3 млн. на місяць.
Якщо ж заборона триватиме, то економічна складова заборони вже втрачається. А ситуація на ринку сиру посилиться. Надлишок продукту викличе зниження ціни на внутрішньому ринку, що також знижує рентабельність виробників.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас