Саудівська Аравія підвищила видобуток нафти в червні до 9,6 млн бар. на добу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саудівська Аравія підвищила видобуток нафти в червні до 9,6 млн бар. на добу

Енергетика
153
Саудівська Аравія - найбільший у світі експортер нафти - підвищила видобуток на 800 тис. бар. на добу в червні до 9,5-9,6 млн бар. на добу - найвищого показника з початку року, повідомили джерела в галузі.
Раніше джерела прогнозували видобуток в червні на рівні 9,8 млн бар./добу. Аналітики вважають, що країни ОПЕК стримують зростання видобутку після виділення нафти і нафтопродуктів з стратегічних запасів Міжнародного енергетичного агентства.
Джерело в галузі очікує, що Саудівська Аравія злегка знизить видобуток у липні порівняно з червнем.
Востаннє, коли Саудівська Аравія видобувала більше 9,5 мільйона барелів на добу, був в середині 2008 р., коли нафта коштувала близько 147 дол./бар.
Нагадаємо, 26 червня ц.р. виконуючий обов'язки міністра нафти Ісламської Республіки Іран Мохаммед Аліабад заявив, що його старна на конференції Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), яка відбудеться 9 вересня 2011 р., виступить проти підвищення квот на видобуток нафти. "Враховуючи сформований на нафтовому ринку баланс попиту та пропозиції, Іран виступить проти збільшення квот ОПЕК на видобуток нафти. Організація не планує підвищувати ціни на нафту", - заявив Аліабад.
Відзначимо, наразі Іран головує в ОПЕК.
Раніше, Тегеран розкритикував рішення Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) про використання стратегічних запасів нафти, що обвалило її котирування.
Нагадаємо, 23 червня 2011р. МЕА оголосило про готовність запропонувати учасникам ринку 60 млн бар. нафти (по 2 млн бар. в день протягом 30 днів), щоб компенсувати брак поставок з Лівії. Своє рішення в агентстві пояснили необхідністю покрити дефіцит нафти на глобальному ринку.
За підсумками минулого 8 червня 2011 р. конференції міністрів держав - членів ОПЕК (вищого органу організації) члени картелю не змогли домовитися з питання підвищення квот на видобуток нафти. На схвалення цього рішення наполягали Саудівська Аравія і ряд інших країн Перської затоки. Підвищити квоти членів ОПЕК також закликало МЕА.
Нагадаємо, в 2008 р. ОПЕК у декілька раундів скоротила офіційний рівень видобутку картелю на 4,2 млн бар./день, що вплинуло на відновлення світових цін на "чорне золото", які до цього обрушилися з майже 150 до 35 дол./бар. Після цього ОПЕК регулярно зберігає поточні офіційні рівні видобутку. З грудня 2008 р. офіційний цільовий рівень видобутку 11 країн ОПЕК (за вирахуванням Іраку) залишається незмінним - на рівні 24,84 млн бар./день.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас