В Москві натякають, що "Нафтогаз" може хіба що "здатися" Газпрому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Москві натякають, що "Нафтогаз" може хіба що "здатися" Газпрому

Енергетика
699
В єдиній компанії російського "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України" українська сторона може отримати блокуючий пакет, непропорційний внесеній частці.
Таку думку власному кореспонденту УНІАН в РФ висловив президент фонду "Інститут енергетики і фінансів" Володимир Фейгін (Росія).
"Коли йдеться про об'єднання, то мова йде про повне об'єднання активів. Припустімо, "Нафтогазу" надається частка в "Газпромі" і таким чином створюється єдина компанія, до якої будуть залучені всі активи, включаючи ГТС України", - сказав Фейгін.
Відповідаючи на питання, на яких умовах може відбутися таке об'єднання, він сказав: "За моїми уявленнями, створюється нова компанія, в якій є частки. Якщо "Нафтогаз" менший, ніж "Газпром", то в цій єдиній компанії українська сторона отримає 10-15%, залежно від міжнародної оцінки вартості компаній".
Він зазначив, що саме це є передумовою для зниження ціни на російський природний газ для України.
У той же час Фейгін зазначив, що права сторін можуть бути непропорційними внесеним часткам.
"Існують шляхи, як партнери вирішують питання. Можуть міноритарні акціонери мати право блокувати рішення непропорційно своїм часткам", - сказав він.
За словами Фейгіна, такі механізм "не дуже прийняті в російському законодавстві" але в світовій практиці є угоди акціонерів, які обґрунтовують особливі умови при управлінні цією компанією.
Експерт зазначив, що в таких випадках розробляються спеціальні угоди, які регулюють і відображають бажання сторін.
"Це не просто об'єднання за принципом: хто більший, той і правий. Це, як в демократії - це не лише влада більшості, а й дотримання прав меншості", - сказав він.
Він вважає, що однією з причин, чому Україна не погоджується зі створенням єдиної компанії, це законодавча заборона передавати контроль над ГТС третій стороні. За його словами, для вирішення цього питання має бути політична воля, яка дозволить змінити законодавство.
Фейгін сумнівається, що у близькій перспективі сторони зможуть домовитися щодо створення єдиної компанії.
На його думку, коли мова йде про створення СП, мова йде про співпрацю за різними проектами, наприклад, видобуток метану з вугільних пластів.
Як повідомлялося, 30 червня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що в переговорах з України створення газотранспортного СП розглядається російською стороною як перший крок до злиття двох компаній ("Газпрому" і "Нафтогазу України" - УНІАН), і без нього неможливо змінити формулу ціни на газ для України.
При цьому глава "Газпрому" підкреслив, що в україно-російських переговорах створення СП і цінові умови - це одна тема, а створення єдиної компанії - інша.
"Насправді те, що стосується СП і цінових умов, як ви розумієте, - це зовсім інша історія, зовсім не та, про яку йшлося щодо єдиної компанії", - уточнив він.
Як повідомлялося, раніше Міллер заявляв, що ціна на російський газ для України за довгостроковими контрактами в четвертому кварталі 2011 року може скласти 500 доларів за тисячу кубометрів.
ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 року підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 рік; про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 рік.
Ціна на газ встановлюється щоквартально. Ціна імпортного природного газу для України в першому кварталі 2011 року становила близько 264 дол. за тис. куб. м, у другому - 295,6 дол. за тис. куб. м.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас