Парламентарі пропонують дозволити "Нафтогазу" без тендеру закуповувати нафту і паливо для перепродажу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламентарі пропонують дозволити "Нафтогазу" без тендеру закуповувати нафту і паливо для перепродажу

Енергетика
137
Дозволити займаються господарсько-комерційною діяльністю юридичним особам (їх об'єднанням) з державною часткою закупівлю без тендерів нафти, нафтопродуктів сирих, нафтопродуктів для їх подальшого перепродажу або переробки пропонують народні депутати України.
Відповідний законопроект №8727 депутатів фракції Партії регіонів Ірини Горіної і фракції НУ-НС Ксенії Ляпіної зареєстрований у Верховній Раді 30 червня.
У рамках запропонованої норми законопроект дозволяє без процедури тендерів закупівлю послуг з переробки, виробництва, транспортування, вантажних перевезень, зберігання, зливу/наливу, інспекції кількості та якості, митно-брокерських послуг, інформаційно-аналітичних, фінансових та страховки.
Згідно пояснювальною запискою до проекту, це дозволить Україні повною мірою виконувати умови закупівлі на зовнішніх ринках, зокрема, азербайджанської нафти марки Azeri Light, оскільки чинне законодавство у сфері держзакупівель ускладнює ведення таких операцій.
"Торгівля на ринку енергоресурсів проводиться по котируваннях світових бірж, що обумовлює швидку зміну позицій на ринку. Це безпосередньо впливає і вимагає регулярного внесення змін в істотні умови договорів закупівлі щодо ціни і базисів поставки", - підкреслюється в документі.
В даний час терміни укладення договорів на закупівлю, передбачені законодавством за процедурою відкритих торгів, становлять до 65-70 днів, з одним учасником - до 40 днів, йдеться в пояснювальній записці.
Законопроект розроблений з метою посилення енергетичної стабільності України шляхом підвищення ефективності роботи нафтопереробного комплексу країни.
Автори документа розраховують, що документ дозволить уряду України стабілізувати паливний ринок, почати роботу з відновлення існуючої нафтопереробки, сформувати державну мережу автозаправних станцій.
Як повідомлялося, Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" за давальницькою схемою переробляє нафту на потужностях Лисичанського нафтопереробного заводу (ПАТ "ЛИНИК", Луганська обл.). Держхолдинг планує переробляти на Лисичанському НПЗ 100 тис. тонн нафти щомісяця, в цілому за 2011 рік - до 1 млн тонн нафти.
З виробленими нафтопродуктами НАК має намір виходити на ринок для здійснення товарних інтервенцій.
НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас