Експерт: Зростання реального ВВП за підсумками року може скласти 4,7% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Зростання реального ВВП за підсумками року може скласти 4,7%

Казна та Політика
220
Україна знову стає промисловою країною. Вплив великого промислового бізнесу на економіку збільшується. Проте це, як зазначає Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні, відбувається завдяки вигідній зовнішньоекономічній кон'юнктурі. Перші три місяці поточного року пройшли для української економіки досить успішно. Темпи зростання реального ВВП у першому кварталі 2011 року порівняно з аналогічним періодом минулого року досягли 5,3%. У номінальному виразі ВВП склав 263,55 млрд. грн. (33,109 млрд. доларів).
Це було багато в чому досягнуто за рахунок зростання промислового виробництва в річному вираженні на 9,7% на тлі збільшення зовнішнього попиту. На промисловість у першому кварталі 2011 року припало 30,4% від ВВП порівняно з 24,4% у першому кварталі минулого року. Крім того, істотний внесок у зростання ВВП здійснив сектор роздрібної торгівлі та ремонту, оборот в якому в річному вираженні зріс на 9,7% за рахунок підвищення доходів населення і поступового відновлення споживчого кредитування.
На даний сектор у першому кварталі припадало 18,2% від ВВП порівняно з 13,61% у першому кварталі 2010 року, що підтверджує зростання внутрішнього споживчого попиту в країні.
Транспорт, зв'язок і фінансовий сектор також є одними з локомотивів національної економіки. Дані сектора продемонстрували зростання в реальному вираженні на 4,4% і 5,2% відповідно, завдяки стабільному зростанню в промисловості і збільшенню попиту населення на фінансові послуги на тлі зростання доходів. У свою чергу, у сфері освіти зафіксовано зниження обсягу наданих послуг у реальному вираженні на 4,7%, в охороні здоров'я - на 0,1%, у сфері державного управління - на 1%.
"З урахуванням зростання в будівництві, торгівлі, стабільних темпів зростання в промисловості та транспорті показник приросту реального ВВП України в другому кварталі може бути зафіксований на рівні 5%. Приріст обсягів виробництва в промисловості та транспорті у другому півріччі, ймовірно, дещо скоротиться на тлі сповільнення зростання світової економіки і українського експорту.
Проте, через зниження бази порівняння зниження темпів зростання ВВП України в решту шість місяців до кінця року буде несуттєвим. Зростання реального ВВП за підсумками року може скласти 4,7%", - відзначає Микола Івченко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас