"Газпром" ставить умовою зниження ціни газу для України злиття з "Нафтогазом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" ставить умовою зниження ціни газу для України злиття з "Нафтогазом"

Енергетика
990
"Газпром" може піти на зниження ціни газу для України у разі прийняття рішення про злиття з НАК "Нафтогаз України", повідомив глава правління "Газпрому" Олексій Міллер на прес-конференції.
"Ми можемо піти назустріч нашим друзям із розумінням того, що це буде одна компанія, у якої спільна стратегія, спільні цілі", - сказав він.
"Всі зустрічі, переговори, які велися й будуть вестись з української тематики, вони в першооснові виходять з розуміння створення спільної компанії, або створення ЄЕП, але це не питання "Газпрому", - додав Міллер.
Глава "Газпрому" заявив, що ціна на газ для України відповідно до досягнутих торік у Харкові домовленостей на $100 нижча, ніж ринкова. "У другому кварталі (України) по $297 за 1000 куб. м отримує газ. Білорусь - член Митного союзу, союзна держава, де у нас 50% в "Белтрансгазі", купує газ по $244. Різниця, взагалі, не суттєва", - сказав Міллер.
На його думку, НАК "Нафтогаз України" і Україна в цілому могли б вирішити дуже багато питань, прийнявши російську пропозицію про злиття "Газпрому" і "Нафтогазу". "Ми говоримо, що в цьому випадку буде єдина цінова політика компанії щодо споживачів в Україні: це стосується і населення України, і промисловості щодо переходу на внутрішні російські ціни. Це значно нижче, ніж навіть білоруська ціна", - заявив глава "Газпрому".
Він додав, що в цьому випадку у "Нафтогазу" з'являється можливість на постійній основі фінансувати реконструкцію та модернізацію газотранспортної системи. Як вважає Міллер, пропонований сьогодні варіант запозичення "кількох мільярдів євро" це питання не вирішить: "Можна взяти, щось там підлатати, але що далі?" / P>
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас