Сорос закликає рятувати євро за "планом Б" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сорос закликає рятувати євро за "планом Б"

Валюта
3659
Мільярдер Джордж Сорос вважає "практично неминучим", що якась з країн-учасниць у підсумку вийде з єврозони, і закликає лідерів блоку розробити "план B", який врятує ЄС від загрози економічного краху.
Мільярдер Джордж Сорос вкотре висловив занепокоєння з приводу існування єврозони. Свої прогнози та рекомендації щодо подальшого розвитку подій він висловив на нараді лідерів блоку у Відні.
"Практично неминуче, що єврозоні доведеться розробити механізм, який дозволить більш слабким країнам вийти з блоку", - цитує заяву Сороса агентство Bloomberg.
"Зараз немає механізму, який дозволив би якимось країнам вийти з євро, що в умовах сьогодення, ймовірно, є неминучою перспективою, - заявив Сорос у Відні на нараді, де обговорювалися загрози демократії в Європі. - Ми на межі економічного спаду, який починається з Греції, але може легко поширитися на інші країни. Фінансова система все ще дуже вразлива".
"Я думаю, більшість з нас погодиться, що європейська криза сконцентрована навколо євро, - каже Сорос. - І він продовжує розвиватися. Влада фактично займається тим, що намагається купити додатковий час. Але час працює проти неї".
Ми стоїмо на грані краху, і пора визнати необхідність змін, каже Сорос. Глави європейських держав повинні шукати альтернативних стратегій вирішення боргової проблеми. Оскільки виживання ЄС принципово важливе для всіх нас, необхідний "план B", якого наразі немає - "замість цього влада чіпляється за status quo і не визнає, що є фундаментальні вади, які необхідно виправити".
Сорос знову висловив свою точку зору, що євро з самого початку був створений з принциповим прорахунком - без опори на політичний союз і загальну скарбницю.
Спектр можливих заходів міг би, наприклад, включати створення більшого за обсягом центрального бюджету, перерахування Брюсселю частини ПДВ або податків на фінансові операції, механізм гарантій банківської системи з боку європейського інституту, трикратне збільшення фонду фінансової допомоги за рахунок додаткових коштів з податкових надходжень, переказує The Daily Telegraph суть пропозицій Сороса.
Це вже не перші заяви Сороса про можливий розпад єврозони. Раніше він виступив із застереженнями на Всесвітньому економічному форумі в Давосі 26 січня. Тоді він заявив, що європейські лідери повинні вирішити проблему "двошвидкісної" економіки або їм загрожує крах євро, хоча це малоймовірно.
Зараз глобальні ринки продовжує лихоманити через побоювання, що грецький парламент не схвалить програму економії, затвердження якої є умовою отримання узгодженої ЄС і МВФ фінансової допомоги. Минулого тижня євро впав до рекордного мінімуму проти швейцарського франка, пише Bloomberg. Крім Греції, по фінансову допомогу були змушені звернутися ще дві країни блоку - Ірландія і Португалія.
Європейські лідери обіцяють фінансову підтримку грекам за умови, що прем'єр-міністр Георгіос Папандреу, новий кабінет якого минулого тижня отримав вотум довіри в парламенті, буде виконувати програму скорочення витрат та продажу держактивів в обсязі 78 млрд євро. Учасники ринку побоюються, що дефолт спровокує поширення кризи в інших країнах регіону, в тому числі в Ірландії, Португалії та Іспанії.
Євро був створений в 1999 році, до складу блоку входили на той момент 11 країн-учасниць - Німеччина, Франція, Італія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Фінляндія, Австрія, Португалія, Іспанія та Ірландія. Греція стала 12-ою країною, затвердивши євро в 2001 році, а останньою вступила в блок Естонія - в січні 2011 року.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас