Литвин хоче змін до Конституції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвин хоче змін до Конституції

Казна та Політика
284
Голова Верховної ради України Володимир Литвин вважає за необхідне внесення змін до Конституції України для посилення президентської гілки влади і посилення відповідальності виконавчої влади.
"Вони необхідні навіть з урахуванням того, що необхідність таких змін зафіксована як виконання зобов'язань України перед Радою Європи... Я вважаю, що повинен бути сильний президент, повноважна Верховна рада і відповідальний Кабінет міністрів", - сказав Литвин в ефірі Першого національного телеканалу в ході програми "Про головне" у неділю ввечері.
За словами Литвина, необхідно шляхом зміни Конституції провести децентралізацію влади в Україні і віддати повноваження місцевим органам влади з тим, що б підвищити роль місцевого самоврядування.
Спікер також зазначив, що перегляду потребує ряд інших статей Конституції, зокрема, які на сьогодні не реалізовуються. За приклад Литвин навів положення Конституції, що стосуються гарантій безкоштовної освіти та медичного обслуговування.
За словами Литвина, також повинен бути змінений принцип формування ряду державних органів на основі квотного підходу, як наприклад Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Наглядової ради Національного банку та низки інших.
Говорячи про Конституційну асамблею, спікер підкреслив, що не може заперечувати проти ідеї Конституційної асамблеї, яка б займалася підготовкою змін до Конституції України. "Якщо Конституційна асамблея з залученням експертів, фахівців розробить прийнятний документ, який би відповідав нинішнім потребам і перспективам України - честь їй і хвала", - зазначив Литвин.
При цьому спікер ще раз підкреслив, що зміни до Конституції України може схвалити тільки Верховна рада, оскільки цього вимагає чинна Конституція. При цьому він зазначив, що деякі положення Конституції можуть бути винесені на всеукраїнський референдум.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас