На вкладан дихають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На вкладан дихають

Кредит&Депозит
4931
Згідно з нещодавно проведеним дослідженням компанії GfK Ukraine, лише 4,8% респондентів вважають, що зараз гарний час для того, щоб покласти гроші в банк. Тоді коли в IV кварталі 2010 р. цей показник становив 7,3%. Водночас 59% опитаних повідомили, що не збираються робити заощадження в найближчому майбутньому. Це на 9 пвп. більше, ніж за результатами IV кварталу 2010 р.
Натомилися
Високі інфляційні очікування і низькі, які практично досягли "дна", депозитні ставки призвели до різкого зменшення депозитної активності населення. Як результат, останнім часом темпи припливу заощаджень приватних вкладників в банки помітно знизилися. Так, в травні приріст портфеля термінових депозитів склав всього 1,4 млрд грн., тоді коли у квітні депозити збільшилися на 1,7 млрд грн., а в березні - на цілих 3,3 млрд грн.
Учасники ринку пояснюють уповільнення темпів зростання депозитів минулого місяця "затяжними травневими святами". Зазначимо також, що громадяни, незважаючи на нестабільність гривні (інфляційний і курсовий тиск), все ж вважають за краще тримати свої кошти в національній валюті.
Так, у травні вклади в іноземній валюті виросли всього на $32 млн, до $17,3 млрд. Для порівняння: місяцем раніше доларовий приплив перевищив $194 млн. Крім того, приватні вкладники вже практично не розміщують свої заощадження на короткострокових депозитах за низької прибутковості таких вкладень. Зокрема, банки - лідери за обсягами депозитів обіцяють платити за тримісячними класичним вкладами 4,5-11% річних у гривнях.
Відсоткові ставки за аналогічними депозитами в доларах - 2-7,25% річних. Більш-менш прийнятну прибутковість можна отримати, розмістивши заощадження хоча б на рік. У такому разі великі системні банки заплатять 8,5-14,5% річних у національній валюті та 4-8% річних - у доларах США.
Таким чином, різниця в рівні відсоткових ставок між вкладами на 3 місяці та на рік за інших рівних умов становить приблизно 3 в.п. Деякі великі банки вже пропонують громадянам відкривати вклади на термін більше року. Так, ПриватБанк за депозитом на 5 років готовий фіксувати відсоткову ставку на рівні 16% річних. Найчастіше зустрічаються пропозиції на 2-3 роки.
Приміром, Ощадабанк і Промінвестбанк обіцяють нараховувати з дворічних гривневих депозитів 13% річних. На ринку з'являються пропозиції навіть 10-річних внесків. Але відсоткова ставка з настільки "довгих" ресурсів не особливо вражає. Укрексімбанк приймає вклади на 3-10 років під 12,2% річних.
Зміна переваг вкладників, які переорієнтувалися на довгострокові депозити, вже знайшла відображення в офіційних статистичних даних банківського регулятора. За інформацією НБУ, в квітні 2011 р. в річному обчисленні кількість вкладів "до запиту" зменшилася на 0,8%, на 1 травня їх частка становила лише 17,9% від загального обсягу депозитів населення.
На цьому тлі питома вага короткострокових вкладів (на термін до року) зменшилася до 51,5% (-5 в.п. у річному численні). Водночас істотно зріс обсяг довгострокових депозитів. Так, за квітень частка вкладів на рік-два збільшилася на 3,5 в.п., майже до 29%. Більш того, трохи більшою стала навіть питома вага депозитів терміном більш ніж на 2 роки.
Перетоки
За даними Асоціації українських банків, за квітень 130 банків з 142 фінустанов, які подають свої баланси до Асоціації, збільшили обсяги портфелів депозитів фізичних осіб. Лідером за обсягом приросту коштів населення традиційно став ПриватБанк, який наростив свій портфель на 1,5 млрд грн. У результаті обсяг строкових вкладів в цьому банку на 1 травня поточного року досяг 52 млрд грн.
Друге місце з притоку заощаджень посідає державний Ощадбанк, його депозитний портфель виріс майже на 0,5 млрд грн. Як відомо, наприкінці квітня Ощадбанк почав виплачувати вклади клієнтам проблемного "Родовід-Банку". Станом на початок червня 33% всіх виплачуваних коштів вкладники залишали на депозитах в Ощадбанку. Третє місце в цьому рейтингу посів "Дельта Банк", який залучив кошти населення майже на 300 млн грн.
Солідні прирости (більше 100 млн грн.) продемонстрували Укрексімбанк, Брокбізнесбанк, "Дочірній банк Сбербанку Росії", банк "Фінанси та Кредит", Альфа-банк і Кредитпромбанк. Втім, деякі великі банки в квітні цього року зіткнулися з відтоком вкладників.
Зокрема, більш ніж по 100 млн грн. втратили Донгорбанк і Промінвестбанк. Втрачали гроші вкладників Укрсоцбанк (-91,3 млн грн.), ПУМБ (-65,4 млн грн.), "Форум" (-53,6 млн грн.) І "ВТБ Банк" (-38,6 млн грн.). Як правило, в нормальних умовах відтік коштів є наслідком депозитної політики банку. Як тільки він різко знижує відсоткові ставки, вкладники, депозити яких закінчуються, переводять кошти в банки, що пропонують більш вигідні умови.
Олексій Руднєв, директор з продажу та маркетингу банку "Фінанси та Кредит"
- У нашому банку темпи приросту депозитів у травні були навіть вищим, ніж у квітні, але нижчим, ніж у березні. Тому я б не говорив про різке зниження темпів припливу вкладів. Водночас в літні місяці очікується спад, пов'язаний зі зниженням ділової активності і відпускним сезоном.
При цьому не думаю, що приплив вкладів скоротиться більше, ніж у травні. Що стосується ставок, то найближчим часом все ще зберігається можливість їх зниження (максимум - на 0,5-1 в.п.). Зростання відсоткових ставок може бути обумовлене збільшенням обсягів роздрібного кредитування.
Швидше за все, літо пройде спокійно, а ось до вересня можливі перші агресивні ходи окремих банків. Ключовим чинником при ухваленні рішення є вартість депозиту, а вона вища при тривалому розміщені. Водночас я не прихильник надмірно "довгих" депозитів, скажімо, до 10 років. По-перше, вони навряд чи будуть користуватися великою популярністю у вкладників, тому частка такого продукту буде мізерною.
Якщо людина хоче інвестувати кошти на такий тривалий термін, для цього є інші інструменти - пенсійне страхування, дорогоцінні метали, цінні папери та ін. По-друге, спрогнозувати вартість ресурсної бази на 5-10 років і зафіксувати ставку - це щось фантастичне.
Іван Кузовкін, заступник голови правління Банку Кіпру
- Останнім часом темпи припливу банківських депозитів населення дійсно скоротилися. Але це пояснюється виключно фактором сезонності - завжди до літа громадяни вилучають частину коштів, оскільки несуть витрати, пов'язані з відпускним сезоном. У ряду вкладників закінчуються акції піврічні депозити, які оформлялися перед Новим роком.
На чергову хвилю збільшення темпів приросту вкладів ми очікуємо тільки у вересні-жовтні. Що стосується відсоткових ставок, думаю, що зараз вони вже близькі до мінімуму, тому можливе тільки невелике зниження - в межах 1 в.п. Водночас вже восени банки почнуть конкурувати за вкладників, і можливе зростання відсоткових ставок за депозитами.
У нашому банку 50% депозитів розміщується на один рік і більше. Вкладники розуміють, що на довгострокових депозитах можна заробити більше, але все ж ще побоюються. Тому немає 100%-ого перетікання. Зафіксувати депозитну ставку, скажімо, на 5 років нереально, тому пропонувати настільки довгострокові депозити варто тільки за умови встановлення плаваючої відсоткової ставки.
Євген Дем'янов, директор департаменту продуктів і маркетингу для приватних клієнтів "Райффайзен Банку Аваль"
- У травні в нас спостерігався досить істотний відтік строкових депозитів у гривнях. Це - реакція вкладників на чергове зниження ставок за гривневими депозитами. Однак нічого не поробиш, ми прагнемо до рівня ставок хоча б такого, як у Східній Європі. Це дозволить здешевити кредити.
Зараз ми працюємо над відновленням кредитування, думаю, що наявного запасу ліквідності буде достатньо до кінця поточного року.
До речі, з дня на день почнемо кредитувати іпотеку. Для початку - під 15,5% річних, дуже розраховуємо, що зможемо знизити і цю ставку.
Тому можу сказати, що нинішній рівень ставок за депозитами є для нас "дном" - подальше їх зниження не планується.
Втім, для підвищення ставок цього року передумов поки що також немає. Однак у кожному разі, якщо депозитні ставки на ринку підуть вгору, ми будемо змушені реагувати на такі зміни. Що стосується наслідків політики цілеспрямованого зниження ставок за депозитами в гривнях, то у нас є позитивний досвід аналогічних дій з валютних вкладів.
Ми починали політику зниження відсоткових ставок два роки тому - спочатку в євро, а потім у доларах. Спочатку спостерігався певний відтік, але потім портфель зафіксувався, і зараз він стабільний. Те ж саме відбувається і з вкладами в гривнях.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас