Базельський комітет запропонував зобов'язати найбільші банки світу підвищити вимоги до капіталу на 1-2,5% від активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Базельський комітет запропонував зобов'язати найбільші банки світу підвищити вимоги до капіталу на 1-2,5% від активів

Валюта
217
Міжнародні банківські регулятори погодили положення про введення додаткових вимог до достатності капіталу для "системно значущих глобальних фінансових інститутів", тобто найбільших транснаціональних банків, від яких залежить стійкість світової фінансової системи.
Група керівників центральними банками і голів наглядових органів країн - учасниць Базельського комітету запропонувала зобов'язати найбільші банки світу створювати додатковий капітальний буфер, що варіюється від 1% до 2,5% від активів, понад мінімум в 7%, затвердженого минулого року для всіх банків. Це означає, що глобальні системно значимі банки повинні будуть підтримувати базовий капітал першого рівня (core tier 1 capital) в 9,5% від сукупних активів, зважених за ступенем ризику.
Про це йдеться в опублікованому прес-релізі Базельського комітету з банківського нагляду, повідомляє РБК.
"Додаткові вимоги до капіталу, який вбирає збитки, повинні бути задоволені за рахунок прогресивного капітального прошарку (так званої Common Equity Tier 1, або CET1), варіюється від 1% до 2,5% залежно від системної значущості банку", - йдеться в прес-релізі. Крім того, передбачена потенційна "надбавка" до мінімального капіталу ще в 1%, якщо довільний банк набуває все більшої системної значимості. Таким чином, максимальний розмір капітального буфера для найбільших банків світу може скласти вже 3,5% у виняткових обставинах.
Базельський комітет повідомив, що дані пропозиції будуть винесені на громадське обговорення наприкінці липня 2011 р. Пакет заходів підлягає схваленню світовими лідерами на саміті G20, який відбудеться в листопада 2011 р.
Передбачається, що надумови до капіталів системно значущих банків будуть вводитися в 2016-2018 рр. паралельно з введенням так званих "захисного буфера" (conservation buffer) і "контрциклічної буфера" (countercyclical buffer).
Як зазначає агентство Reuters, наразі багато з найбільших світових банків вже мають базовий капітал першого рівня в 10% і більше, тобто не повинні зіткнутися з проблемами при переході на нові вимоги.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас