Справа Тимошенко: Прем'єра в суді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справа Тимошенко: Прем'єра в суді

Кримінал
994
Підготовча робота по "справі Тимошенко" добігла кінця. 24 червня Печерський районний суд почав попередній розгляд животрепетного "газового" питання. Процес, якого чекали практично рік, все-таки "пішов". І вже перший день виявився дуже цікавим.
Суд сезону
З моменту арештів колишнього заступника голови НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка і екс-глави Державної митної служби Анатолія Макаренка стало очевидно, що на судове переслідування представників колишньої влади влади нинішні покладають чималі "антикорупційні" надії. Хоча керівництво країни від місяця до місяця воліло не помічати політичний "душок", що чітко відчувається багатьма спостерігачами, з літа 2010 року ситуація розвивалася передбачувано. І як показали подальші події, в низці кримінальних справ проти колишніх чиновників ролі "цвяхів програми" були заготовлені для яскравих політиків - колишнього глави МВС Юрія Луценка і екс-прем'єра.
Юридичний інтерес правлячого табору до колишніх дій Юлії Тимошенко можна було спрогнозувати. І все ж протягом декількох місяців, поки Генпрокуратура активно займалася "пенсійними" і "швидкими" проблемами, те, що відбувається, дивувало багатьох експертів досить скромним масштабом взятих в розробку "гріхів". Нарешті, навесні 2011-го слідчі використовували козирі, появи яких на "судово-політичному" столі спостерігачі чекали вже давно. Третя справа проти колишнього лідера Кабінету виглядала вже набагато гострішою: перевищення службових повноважень при підписанні проблемних контрактів з "Газпромом" в 2009 році, самовільні дії, через які, на думку Генеральної прокуратури, держава втратила півтора мільярди гривень - звинувачення вийшли на новий рівень. І, запускаючи процес, його організатори, здається, вирішили "не розмінюватися на дрібниці" - 24 червня суд з місця в кар'єр взявся за найперспективнішу частину підозр.
Хоча підписані за підсумками останньої "газової війни" десятирічні контракти на закупівлю "свого" і транзит "чужого" газу з перших днів свого підписання виглядали вкрай суперечливо, відволіктися від політичного "присмаку" процесу проти Юлії Тимошенко змогла, хіба що, сама влада. За кілька днів до відкриття судового "сезону" Віктор Янукович намагався пояснити в Страсбургу, що сама влада в судовому переслідуванні опозиціонерів не зацікавлена. "Я вам скажу, я б зробив усе, щоб його (процесу проти екс-прем'єра, - ред.) не було взагалі, щоб він не існував, щоб ця так звана проблема, яка зараз мусується і в суспільстві, і в світі, не існувала. Тобто я є найбільш зацікавленою особою в Україні, щоб у нас не було цієї проблеми", - глава держави знову спробував переконати Захід у тому, що нічого особистого - просто антикорупційні заходи. Але, принаймні, частина цього Заходу до аргументів керівництва країни вже не перший місяць дослухається без особливого ентузіазму. "Вони (дії влади, - ред.) порушують основоположні європейські цінності і суперечать міжнародним зобов'язанням України. Якщо це не припиниться, надалі дані негативні тенденції вплинуть на міжнародний імідж України і можуть серйозно підірвати європейські прагнення України", - попереджала Київ декларація Президентства Європейської народної партії, куди крім лідера партії входять глави структур ЄС.
Низка досить різких заяв представників західних країн, прийнята незадовго до цього резолюція Європарламенту, яка застерігала від "можливого застосування кримінального права як інструменту для досягнення політичних цілей", раптова інформаційна підтримка Міністерства оборони Росії, в якому знову згадали про давні борги ЄЕСУ - напередодні першого "судного дня" атмосфера згустилася не на жарт. Не дивно, "прем'єрне" засідання, що супроводжувалось мітингами, пройшло і з аншлагом, і з "вогником".
В тісноті й не без образи
При всій значимості, перший сеанс судилища над Юлією Тимошенко важко було назвати засіданням "високої культури побуту". На такий ажіотаж серед літа рядовий (не за репутацією, а виключно за тими самими "побутовими" умовами) суд був безумовно не розрахований. Значне число покритих потом людей, щільно "утрамбованих" в порівняно невелике задушливе приміщення - умови здійснення українського правосуддя для західних спостерігачів стали неприємним сюрпризом. "Я не можу давати політичну оцінку цій справі, але умови, в яких проходить розгляд (справи, - "Подробиці"), нелюдські", - так обстановку в залі засідань описав посол Євросоюзу, який відвідав суд. Членів Партії регіонів слова Жозе Мануеля Пінту Тейшейри, схоже, зачепили за живе. "Якщо послу Тейшейрі не подобається клімат в Києві, хай їде до Португалії. Якщо йому жарко в суді, хай дивиться трансляцію із залу засідань на "5 каналі", - вступив у заочну суперечку з представником ЄС "регіонал" Василь Кисельов.
Екстремально "тепла" атмосфера в приміщенні в підсумку призвела до того, що одна з перерв у засіданні так і пояснювалася: через духоту. Після чого виконуюча обов'язки начальника апарату Печерського районного суду Катерина Москаленко пообіцяла, що до наступного разу в залі буде встановлений кондиціонер. Ідея розглянути пропозицію захисту і перенести процес у більш зручне приміщення ("бютівець" Володимир Яворівський, наприклад, запропонував використовувати площі будівлі очолюваної ним Національної спілки письменників) суд, імовірно, не зацікавила.
Спека і тіснота помітно позначалися на тому, що відбувалося. Обстановку помітно оживляли невеликі бійки між прихильниками і противниками екс-прем'єра і двократне обливання водою Інни Богословської, яка знову взяла на себе роль "газового" трибуна влади. Організаційні проблеми стали однією з причин, чому сторона Юлії Тимошенко вирішила наполягати на відводі судді. Перша спроба відмовитися від "послуг" Родіона Киреєва була зроблена захистом ще вранці. "По-перше, ви як суддя загалом працюєте близько 2 років, у Вас немає досвіду. Вас спеціально указом Януковича місяць тому переводять до цього суду. Суддя, який не має досвіду, який за місяць до політичних справ переводиться в Печерський райсуд не може розглядати цю справу", - заявила колишня глава уряду. Суд до цієї думки не прислухався, що не завадило прихильникам опозиціонерки повторити спробу відведення в другій половині дня. Друге клопотання пішло тим же шляхом, що і перше. Родіон Киреєв залишився непохитним: "Відсутні будь-які порушення, які могли б свідчити про необ'єктивність судді. Клопотання залишити без задоволення".
Мабуть, на першому етапі розгляду справи єдиним суттєвим успіхом екс-прем'єрської сторони став захист принципів відкритості. На попередніх слуханнях, незважаючи на прохання прокурора, поки дозволені фото- і відеозйомка. Втім, про необхідність вести процес публічно раніше висловлювалися і в Генпрокуратурі, і президент, хоча на ділі пряма трансляція здійснювалася силами "П'ятого каналу". Але якщо для влади це, швидше, іміджевий момент, який допомагає довести: Україні не чужі демократичні віяння, то для захисту - пряма підмога. Відмови задовольняти клопотання, зволікання, організаційні перешкоди грають на руку обвинуваченої та її оточенню. Правда - поки що. Поки глядачі ще готові жваво реагувати на несправедливість і не втомилися від судових перипетій. А деякі фахівці вважають, що влітку українцям саме це і "погрожує" - низка процесів відразу над кількома "віпами" - від Юлії Тимошенко і Юрія Луценка до Леоніда Кучми і Миколи Мельниченка, інформаційна значимість яких щодня буде мимоволі знижуватися...
До більшості клопотань захисту: починаючи з "глобальних", на зразок організувати реалізацію права Юлії Тимошенко на суд присяжних або закрити кримінальну справу, через вимогу повернути справу в прокуратуру, закінчуючи відносно "технічними" - президія залишилася байдужою. Так, прохання нардепа-захисника Сергія Власенка продовжити на місяць термін ознайомлення з матеріалами справи зіткнулася з переконаністю судді в тому, що захист з матеріалами вже мав бути знайомий - йому ж дали можливість це зробити з 7 по 16 червня. Та тільки, за словами адвоката, це мало відповідає людським можливостям... Але до вечора 24 червня найбільше атмосферу в залі засідань розпалила навіть не позиція "Хто не встиг, той запізнився", а небажання голови суду оголошувати перерву. Сторона Юлії Тимошенко, посилаючись на те, що робочий день Печерського райсуду встиг добігти кінця, попросила перервати засідання. Але для судді стандартні аргументи, мабуть, прозвучали не надто переконливо. Замість повноцінного відпочинку учасники засідання отримали "технічну перерву". І тільки після цієї перерви і уточнення думки звинувачення, Родіон Киреєв розпустив учасників засідання по домівках - до 10 ранку 25 червня.
З тим, що після болісно-насиченого першого дня судового процесу (він же "фарс" - за визначенням самої обвинувачуваної), попереду всіх його учасників чекає не менш цікаве продовження, мало хто не погодиться. Представники Юлії Тимошенко ще за кілька днів до початку засідання були впевнені, що доля екс-прем'єра вирішена наперед. За підсумками першого дня думка не змінилася. "Я думаю, що всі бачили, наскільки суддя байдужий до істини у цій справі. Він не поставив жодного питання, він не вислухав нормально жодного пояснення, він не прочитав жодного клопотання нашого, він не задовольнив жодного звернення. І він вирішив, що 4 тисячі сторінок кримінальної справи за день читати - це правильно", - зазначила сама Юлія Тимошенко. І деякі процедурні особливості "прем'єри" показали, що подальші події і справді можуть розвиватися з мінімально значущою участю захисту - приблизно так само, як це відбувається у справі Юрія Луценка, якому наполегливо відмовляються змінити запобіжний захід. Втім, експерти переконані, що зі свого підсудного становища Юлія Володимирівна намагатиметься взяти максимум користі. "Можна по-різному до цього (спроби використовувати піар-ефект суду, - "Подробиці") ставитися, але її ставка - на інформаційний ефект, і в цьому сенсі вона так чи інакше переграє своїх опонентів, з точки зору інформаційного ефекту", - упевнений глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. У тому, що Юлія Тимошенко зробить все, від неї залежне, сумніватися не доводиться. Але подальший розвиток подій залежить не лише від зусиль обвинуваченої.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас