Експерти розкритикували "антитютюновий" законопроект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розкритикували "антитютюновий" законопроект

Казна та Політика
310
Законопроект №5164 про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів ускладнить життя як українським тютюновим компаніям, так і роботу рекламному, виставковому бізнесу, журналістам. Таку думку висловив експерт рекламного ринку Максим Яценко.
За його словами, в проекті залишилося кілька абсолютно неадекватних норм. "Наприклад, заборона спеціальних виставок. Кому вони заважають? На них ходять виробники, представники торгівлі, рекламного бізнесу", - зазначив Яценко. Він також для прикладу навів заборону на рекламу сигарет в спеціальних журналах, які не продаються, а поширюються лише по спецпідписці. "Нові абсурдні заборони куріння не знизять, але ускладнять роботу рекламному, виставковому бізнесу, журналістам", - вважає експерт.
Хоча проект і пройшов перше читання, навіть його автори, в т.ч. голова Комітету зі свободи слова та інформації Андрій Шевченко, визнали: проект сирий і потребує доопрацювання. Депутати запропонували до нього більше сотні поправок, але поки, на думку експерта, законопроект якіснішим не став.
Тим часом, як пише видання "Комсомольская правда в Україні", особливо експертів здивувала позиція голови робочої групи з доопрацювання законопроекту Олени Кондратюк, яка спочатку резонно розмірковувала про те, що не можна сліпо копіювати чужий досвід і норми Рамкової конвенції з боротьби з тютюном. А потім раптом різко змінила свою позицію. За інформацією видання, саме з її подачі і мовчазної згоди пройшли згадані заборони. Але цього здалося мало депутату і вона запропонувала ввести повну заборону на будь-яку співпрацю тютюнових компаній з держорганами.
"За здоров'я нації потрібно не законами боротися, а вкладати гроші в розвиток соціальної сфери, медицини", - вважає учасник робочої групи, директор CEC-Ukraine Олександр Ленгауер.
На думку експертів, такі кроки можуть зробити тютюнові компанії, які за минулий рік заплатили 15 мільярдів гривень податків, "ізгоями", а також призвести до різкого збільшення кількості контрабандних сигарет на українському ринку.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас