Експерти: Європі необхідно створити своє рейтингове агентство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Європі необхідно створити своє рейтингове агентство

Казна та Політика
151
Європі необхідно створити своє рейтингове агентство. Про це пише видання Deutsche Welle, посилаючись на думку європейських експертів.
Така необхідність стала остаточно зрозуміла після того, як американські агентства Standard & Poor's, Moody's і Fitch заявили, що навіть "м'яку реструктуризацію" грецьких боргів з добровільною участю приватних інвесторів будуть розцінювати як дефолт.
"Виходить, що про що б не домовилися під час найтяжчих переговорів європейські лідери і їхні міністри фінансів, будь-який вироблений ними компроміс з фінансового порятунку Греції може бути відразу перекреслений групою аналітиків, які присуджують рейтинг країні, за якою ведуть нагляд", - пише видання.
"Настав час самим жорстким чином зламати владу рейтингових агентств", - заявив директор Гамбурзького інституту світової економіки, професор Томас Штраубхар. "Те, що витворяють зараз рейтингові агентства, носить вже очевидні риси картелю", - відзначив фінансовий експерт парламентської фракції правлячих у Німеччині партій ХДС/ХСС Клаус-Петер Флосбах. "Вже однієї підозри, що рейтингові агентства під час фінансової кризи в політично делікатні моменти цілеспрямовано знижували рейтинги окремих країн, достатньо для того, щоб покласти кінець їхній владі над ринком", - підкреслив фінансовий експерт німецької опозиційної партії "зелених" у Європарламенті Свен Гігольд.
Ідею створення альтернативного європейського агентства підтримала канцлер Німеччини Ангела Меркель. Вона заявила, що Європі повинно вистачити впевненості в собі, щоб піти на такий крок, при цьому зазначивши, що з подібною ініціативою варто було б виступити приватному бізнесу. Крім того, Ангела Меркель підкреслила, що спочатку необхідно подолати боргову кризу в деяких країнах єврозони. Таким чином, питання про створення самостійного європейського рейтингового агентства назріло, проте з'явиться воно, швидше за все, не раніше, ніж через рік-два.
Як пише газета Die Welt, в тій владі, яку придбали рейтингові агентства, значною мірою винні самі політики. Приміром, звід нормативів для міжнародних фінансових ринків "Базель 2", дозволяє різним категоріям інвесторів купувати і тримати тільки ті цінні папери, які мають певний рейтинг. Як тільки рейтинг падає нижче встановленої межі, інвестори зобов'язані в стислі терміни продати папери. Газета зазначає, що "в результаті держави можуть опинитися в замкнутому колі, яке, врешті-решт, приведе їх до банкрутства".
Видання зазначає про абсурдну дилему, в якій опинився Європейський центральний банк (ЄЦБ). Навіть якщо його керівництво не заперечує проти суто добровільної участі інвесторів у програмі продовження термінів дії грецьких облігацій, якщо рейтингові агентства кваліфікують це як дефолт, ЄЦБ вже не зможе приймати грецькі облігації як заставу, під яку надаються гроші приватним банкам. Відповідно, це відразу обернеться крахом грецького банківського сектора, який в основному і тримає такі папери. "Але не можна ж допустити, щоб американські агентства по суті справи наказували б нам, які облігації ЄЦБ має право визнавати як гарантії, а які ні, - заявив міністр фінансів федеральної землі Баварія Георг Фареншон. - "Європа має звільнитися від диктату американських рейтингових агентств!"
Зазначимо, що можна зрозуміти і точку зору самих агентств. Як відзначає аналітик німецького відділення агентства S&P Моріц Кремер, у разі продовження терміну дії облігацій інвестор потрапляє у невигідну для себе ситуацію, бо не отримує передбачених йому до даного терміну грошей. Таким чином, є дефолт, що тягне за собою відповідне зниження рейтингу. За словами Кремера, добровільна згода інвестора на реструктуризацію відіграє лише другорядну роль.
"Вирішальне значення має відповідь на питання, в яких умовах опиняється інвестор в порівнянні з тими, що були обіцяні йому в момент інвестування грошей", - підкреслив аналітик.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас