Сергій Тігіпко залишився при банківській справі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Тігіпко залишився при банківській справі

Фондовий ринок
1487
Віце-прем'єр Сергій Тігіпко відмовився від продажу свого останнього банківського активу. "Бізнес Стандарт" вирішено розвивати під брендом ТАСкомбанк і через два роки вивести його в топ-30. Експерти вважають, що політик не зміг домовитися про прийнятну ціну - можливість вигідно продати банк у нього може з'явитися через 2-3 роки.
Віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко вирішив зберегти свій останній банк - "Бізнес Стандарт". У 2007 році шведський Swedbank, купивши у пана Тігіпка ТАС-Комерцбанк і ТАС-Інвестбанк за $735 млн, зажадав від нього продати третій банк і заборонив йому інвестувати в банківські активи протягом трьох років. Відтоді Сергій Тігіпко неодноразово заявляв про переговори з продажу "Бізнес Стандарту". Однак тепер стратегія розвитку установи змінена. "Було вирішено не продавати банк. Ми належимо до групи ТАС, тому схвалено рішення (про ребрендинг), щоб банк асоціювався з групою, - сказав заступник голови правління банку Олександр Гроссу. - Криза минула, банк пройшов її без втрат, проблемних кредитів у нас не було. Це дозволило нам нарощувати активи і розвивати філіальну мережу". За I квартал частка резервів під проблемні кредити зросла з 12,44% до 14,04% (до 115,8 млн грн). У зв'язку зі зміною стратегії "Бізнес Стандарт" перейменовано на ТАСкомбанк - 15 червня Нацбанк вніс зміни до держреєстру. До 2008 року установа називалася ТАС-Бізнесбанк. Ще два роки тому пан Тігіпко заявляв про те, що продаж "Бізнес Стандарту" завершиться найближчим часом. "Я його вже майже продав", - запевняв він. Тоді банк оцінювався в $11 млн (див. 'від 15 липня 2009 року), але вже в 2010 році оцінка поліпшилася до $20 млн.
У банку амбітні плани. "Зараз у нас 23 точки, ми хочемо бути присутнім у всіх регіонах, виходимо на Захід. Розроблена стратегія розвитку на 3-5 років. За найближчі два роки банк повинен увійти мінімум до тридцятки найбільших", - розповідає пан Гроссу. За даними НБУ, на 1 квітня "Бізнес Стандарт" входив до IV групи - невеликих банків. Він зайняв 71-е місце за активами (1,8 млрд грн), втративши з початку року 7 позицій. Якщо припустити, що банківська система буде помірно зростати в 2011-2012 роках на 15% в рік, то ТАСкомбанк, щоб увійти в топ-30, повинен буде щорічно подвоювати активи (зростання на 115%). У разі зростання ТАСкомбанка на 15% в рік, він увійде в топ-30, якщо активи інших банків скоротяться на 64%. Для заявленого агресивного розвитку необхідні інвестиції. Однак статутний капітал банку розміром 165 млн грн не змінювався з II кварталу 2009 року. Власний капітал ТАСкомбанка до кінця I кварталу 2011 року склав 182,5 млн грн, збільшившись за 12 місяців на 1,35 млн грн за рахунок капіталізації прибутку.
Експерти пояснюють відмову власника від продажу установи низькими цінами на ринку. "Оцінка банків зараз низька, угоди здійснювати складно. Якщо їм і було зроблено пропозицію, то невигідну. Тим більше банк "Бізнес Стандарт" не національний, він не присутній у всіх регіонах. Припускаю, що його активи пов'язані з засновником, і йому складно знайти інвестора", - говорить директор управління інвестиційно-банківських послуг ІК Dragon Capital Брайан Бест. На думку експертів, панові Тігіпку слід почекати з продажем. "Зараз ціни невисокі. Він може розвивати банк і продати його через 2-3 роки, коли з'явиться попит інвесторів, - говорить заступник голови правління одного із закладів. - Однак ціни будуть дуже відрізнятися від докризових, оскільки тоді багато банків платили премію за вхід на ринок. Великі гравці, які хотіли бути присутніми в Україні, вже увійшли, а малі не зможуть платити багато. Оцінки в 4-6 капіталів вже не буде, але отримати за банк 2-2,5 капіталу цілком реально".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас