Іноземцям почнуть продавати землю через 50 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземцям почнуть продавати землю через 50 років

Аграрний ринок
320
Пріоритет на купівлю сільгоспземлі має належати виключно громадянам України. Про це заявив член паламентского комітету з аграрної політики Григорій Смітюх, виступаючи в ефірі одного з телеканалів.
Він нагадав, що в Конституції України чітко визначено, що земля та її надра належать винятково українському народу. "Якщо ми хочемо щось змінити в цьому плані, треба змінювати Конституцію. Тому Президент правильно сказав, що тільки громадяни України можуть мати право на купівлю землі. Інше питання, яким шляхом йти далі?", - сказав Смітюх.
За його словами, спочатку мета і мрія громадян, які живуть в сільській місцевості - мати землю у приватній власності, і це природно. Смітюх підкреслив, що дозволити продаж української землі іноземцям - небезпечно. "Я вважаю, що хоча б на 50 років треба заборонити будь-які можливості продавати землю іноземним громадянам та іноземним юридичним особам", - сказав він.
Крім того, "регіонал" зазначив, що оренду сільгоспземлі іноземцями треба надзвичайно чітко контролювати. "Перш за все треба ввести поетапний, розумний підхід до цього питання. Інша проблема - можливість кредитування. Ті українські компанії, які можуть працювати, ті, хто хоче обробляти землю, вони не мають доступу до кредитних ресурсів. На жаль, поки ми не можемо конкурувати з іноземцями", - пояснив він.
"Близько 15% власників землі згодні продати її. Тоді держава повинна викупити землю. Для цього треба залучити кошти, створити державний банк. Він повинен займатися фінансуванням викупу землі. На цьому етапі тільки державний фонд може контролювати це питання. Державний фонд повинен через державний банк викуповувати землю, контролювати її і передавати в аренду.Тобто зробити все, щоб Україна стала конкурентоспроможною в економічному просторі", - вважає Смітюх.
Як повідомлялося, влада фактично узгодила концепцію і проект земельної реформи в Україні. Про це заявив Президент Віктор Янукович. За його словами, земельна реформа на першому етапі повинна встановити справедливу ціну оренди сільгоспземель, а не їх продаж. Він пояснив, що на продаж землі "за межі України" буде накладено мораторій.
За матеріалами:
urk.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас