Янукович запрошує Словаччину до участі в модернізації української ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович запрошує Словаччину до участі в модернізації української ГТС

Енергетика
169
Президент України Віктор Янукович запрошує Словаччину для участі в модернізації української газотранспортної системи. Про це він заявив на спільній прес-конференції з Президентом Словацької Республіки в Братиславі, передає прес-служба Президента України.
"Ми добре розуміємо, що зв'язок, який існує між постачальником газу і споживачем - тобто між Росією і Європою - ми повинні як транзитна країна поєднати і організувати це так, щоб майбутні тендери з модернізації української ГТС були цікаві всім учасникам цього ринку", - сказав глава держави.
Президент зазначив, що практичні кроки взаємодії в нафтогазовій галузі опрацює недавно створена двостороння робоча група експертів, яка надасть конкретні пропозиції.
Крім того, Янукович назвав дієвим механізмом співробітництва України та Словаччини міжурядову комісію з економічного співробітництва. "Ми з задоволенням відзначаємо, що тільки за перший квартал поточного року товарообіг між країнами збільшився на 75%, - відзначив Президент. За його словами," значний потенціал, який існує між нашими країнами, сьогодні ще далеко не реалізований, і ми зобов'язані весь час задіювати нові механізми співпраці ".
Ще одним важливим елементом такого співробітництва між країнами Президент України назвав зміцнення міжрегіональних зв'язків. Він зазначив, що сьогодні було підписано три угоди, які дадуть новий поштовх процесу міжрегіонального співробітництва України та Словацької Республіки.
Нагадаємо, що 1 червня ц.р. в ході зустрічі перший віце-прем'єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв та член Європейської Комісії з питань енергетики Гюнтер Оттінгер обговорили співпрацю України і Європейського Союзу в енергетичній сфері.
Учасники зустрічі обговорили процес підготовки до практичної реалізації проектів з модернізації української газотранспортної системи (ГТС). Оттінгер підтвердив, що модернізація українських трубопроводів залишається пріоритетом для ЄС, враховуючи, зокрема, те, що модернізація існуючої ГТС є економічно вигіднішою, ніж будівництво нової інфраструктури.
Зазначимо, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко прогнозує, що Україна розраховує отримати перші кредитні кошти для модернізації ГТС в кінці 2011 р. "До кінця року будуть отримані перші гроші і почнемо модернізацію", - сказав Бойко. При цьому він уточнив, що мова йде про газопровід "Уренгой-Помари-Ужгород". За прогнозами міністра, техніко-економічне обгрунтування з модернізації ГТС буде розроблено в середині 2011 р.
Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров запросив європейських інвесторів брати участь у тендерах з модернізації ГТС.
У грудні 2010 р. "Укртрансгаз" повідомив, що Україна почала модернізувати ГТС власними силами. У 2011 р. в оновлення планується вкласти 3,1 млрд грн. З них 1,22 млрд грн піде на модернізацію магістральних газопроводів і станцій, ще 1,5 млрд грн - на реконструкцію компресорних станцій і 200 млн грн - на модернізацію підземних газосховищ (ПСГ).
23 березня 2009 в Брюсселі Україна підписала спільну декларацію з ЄС з питань модернізації української ГТС. Тоді мова йшла про виділення Євросоюзом кредиту в розмірі близько 2,5 млрд дол на ці цілі. Однак при цьому Єврокомісія зажадала, щоб Україна реформувала організаційну структуру НАК "Нафтогаз Україна" та її дочірніх компаній, привівши її у відповідність з нормами європейського законодавства. Зокрема, вимоги ЄК включали відділення "Укртрансгазу" від НАК "Нафтогаз Україна".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас